Slachtzeugenmarkt onderuit door sluiting Tönnies

Van de varkensmarkten is de slachtzeugenmarkt het hardst getroffen door de sluiting van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück.

In de grote slachterij worden niet alleen Duitse zeugen, maar ook dieren uit Nederland, België, Denemarken, Frankrijk en Spanje geslacht. Waardoor het stilleggen van de grote slachterij en domino-effect in meerdere Europese landen heeft.

Moeite om zeugenvlees af te zetten

Daarbij slacht Tönnies niet alleen zeugen, maar is ook Europees marktleider in de verwerking van zeugenvlees tot worst. Door het wegvallen van die verwerking hebben ook andere slachterijen moeite om hun zeugenvlees af te zetten.

Zeugen mondjesmaat geslacht

Het gevolg is dat zeugen maar mondjesmaat worden geslacht. Leveringen worden ver vooruit gepland en de schaarse plaatsen verdeeld. Hoewel handelaren verwoede pogingen doen om andere wegen te zoeken, kunnen ze vermeerderaars maar beperkt helpen. Leveringen worden doorgeschoven en boeren blijven met slachtrijpe zeugen zitten.

Prijs daalt

Ondertussen daalt de prijs. Een moedige poging van de VEZG om uit te komen met een onveranderde notering van € 0,91 per kilo geslacht gewicht wordt in de markt niet opgevolgd. Slachterij Westfleisch verlaagt zijn zeugenprijs met 6 cent naar het lage niveau van € 0,75 er kilo waar deze een maand geleden ook op stond.

Nederlandse noteringen dalen

Ook in Nederland gaan de bedragen omlaag. De notering van Vion daalt met 15 cent naar € 0,91 (€ 0,83 exclusief btw) per kilo geslacht gewicht. Tijs in Haarle verlaagt zijn notering deze week met 5 (€ 0,64) en volgende week nog eens met 4 cent (€ 0,60) per kilo levend gewicht. De notering voor karkasgewicht gaat van € 1,12 naar € 1,05 en volgende week naar € 1 per kilo geslacht gewicht. Pali komt 6 cent lager uit op € 0,74 per kilo.

Tönnies maakt notering niet bekend

De doorgaans toonaangevende notering van Tönnies wordt niet eens bekend gemaakt door alle perikelen. Omdat het bedrijf sinds 11 juni geen enkele zeug meer slacht, heeft het bedrijf besloten zijn notering tijdelijk te staken. Noteringen die daarvan zijn afgeleid, zoals die van Reimink in Hellendoorn, liggen ook stil. De handel gebeurt nu op dagprijzen.

Prognose: prijsverlaging

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.