Slachtzeugenprijs 6 cent omlaag

De noteringen van slachtzeugen leveren deze week over de complete breedte in. Zowel in Nederland als in Duitsland dalen de noteringen.

De toonaangevende Duitse noteringen leveren 6 cent in. De Vereinigungspreis voor zeugen komt daarmee op € 0,65 per kilo geslacht gewicht. De noteringen van slachterijen Tönnies en Westfleisch staan een dubbeltje lager.

Vion-notering

Waar Vion doorgaans Duitse mutaties een week later verwerkt, wordt deze 6 cent direct verdisconteerd. De Vion-notering komt daarmee op € 0,88 (€ 0,807 ex btw) per kilo. Omdat de Duitse notering halverwege de week uitkomt, boekt Pali deze week 3 cent per kilo geslacht af, en zal naar verwachting volgende week eenzelfde bedrag volgen. Haarle en Hellendoorn komen op een zelfde verlaging door 4 cent per kilo levend gewicht af te boeken naar respectievelijk € 0,48 en € 0,60 per kilo.

Reden voor de prijsdruk zijn volgens slachterijen de aantallen. Het aanbod is groter dan ze kunnen verwerken. Door de opkoopregeling in ons land en extra verloop door de slechte marktsituatie in Duitsland is het aanbod groter dan normaal. Daarbij is er een voortdurende strijd om de schaarse capaciteit in de snijzalen, waarbij varkens dan voorrang krijgen boven zeugen. Slachterijen verwerken niet meer zeugen dan nodig.

Zeugen naar Italië

En waar voorheen nog met zeugen naar Italië gereden werd, neemt ook die afzetstroom af. Enerzijds vanwege de kosten, maar ook omdat ook daar in grotere delen van het land slacht- en verwerkingscapaciteit uitvalt door corona-uitbraken onder het personeel.

En met een prijsdaling op de varkensmarkt blijft het ook een spannende tijd voor de zeugenmarkt. Marktpartijen verwachten niet dat de huidige prijs houdt tot kerst.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.