Doorgaan naar artikel

Slechte appelmarkt kost Fruitmasters omzet

FruitMasters heeft een nettoresultaat van € 336.000 gerealiseerd in 2022 tegen een omzet van € 253 miljoen.

omzet fruitmasters

Belangrijke oorzaak van de daling van de omzet van FruitMasters is de bijzonder lastige import- en appelmarkten. Foto: Jan Zandee

FruitMasters heeft een nettoresultaat van € 336.000 gerealiseerd in 2022 tegen een omzet van € 253 miljoen.

Het nettoresultaat is gelijk aan 2021, maar de omzet daalde na jaren van groei vorig jaar met circa 10%. Belangrijke oorzaak van de daling van de omzet is de bijzonder lastige import- en appelmarkten. Ondanks de hoge kostendruk (met name energie) slaagt de coöperatie erin € 1 miljoen uit te keren aan de leden.

Jaarverslag FruitMasters

Het jaar 2022 was turbulent voor FruitMasters met sterk stijgende energieprijzen, forse hagelschade in de Betuwe, afzetmarkten die wegvielen en dalende koopkracht bij consumenten. Dat leidde met name tot druk in de appelmarkt. De perenmarkt ontwikkelt zich dit seizoen juist weer positiever en dan met name in 2023.

Het seizoen voor het zacht-, steen- en houtig kleinfruit was grillig. Het weer had grote invloed op de continuïteit en de oogstvolumes, met kersen als uitzondering, schrijft FruitMasters in het jaarverslag.

Ambitieus investeringsprogramma FruitMasters

FruitMasters is de grootste fruitcoöperatie van Nederland, met ruim 400 aangesloten fruittelers. In 2022 stopte de coöperatie met veilen en richtte daarvoor een commerciële afdeling op om dagkopers te bedienen. In het afgelopen jaar startte de coöperatie de samenwerking met Nautilus in het biologische fruit en werd de vierkantsverwaarding van fruit verbeterd met Kanzi-kwark. Op beide punten voorziet FruitMasters binnenkort uitbreiding.

FruitMasters is begonnen met een zeer ambitieus investeringsprogramma, waarbij de centrale locatie in Geldermalsen aanzienlijk wordt vernieuwd en gemoderniseerd. Aan de kasstroom en solvabiliteitscijfers is al te zien dat de investeringen oplopen. Op het hoofdkantoor in Geldermalsen is de sloop voor dit ‘masterplan’ begonnen.

Tegen het einde van 2024 moet koeling, verpakking en opslag compleet vernieuwd zijn. Als meest in het oog springende vernieuwing wordt een 23meter hoge verticale automatische opslag van meer dan 11.000 gesorteerde bakken hardfruit. Voor de benodigde investeringen van € 60 miljoen vroeg FruitMasters Europese subsdie uit het programma SIG&F (voorheen GMO).

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin