Doorgaan naar artikel

Slechte gewasstand stuwt aardappelprijzen nog meer

Fontanes worden beregend. Door de droogte valt de stand van de aardappelen tegen. - Foto: Peter Roek premium

Fontanes worden beregend. Door de droogte valt de stand van de aardappelen tegen. - Foto: Peter Roek

De stemming op de aardappelmarkt is zeer vast aan het eind van het seizoen. De late aanplant en het aanhoudende droge weer maakt dat de aardappelen er niet goed bij staan op het land.

In Zeeland komen de bloemen in de planten, terwijl het gewas nog niet dicht staat. Dat is geen goed teken. Overal wordt volop beregend. Hopelijk brengt de verwachte neerslag in sommige regio’s deze week wat verlichting. De stemming is in ieder geval zeer vast op de aardappelmarkt. De industrie verwacht eind juli de eerste vroege aardappelen te kunnen ophalen. Er wordt gesproken over een bod van € 30 af land voor de nieuwe oogst. De eerste vroege aardappelen uit de Duitse Palts-regio komen deze week beschikbaar.

Spanning voelbaar

In alle West-Europese aardappelen landen is de spanning voelbaar. Het Franse aardappelareaal is slechts iets toegenomen voor oogst 2023. En in België lijkt de plus van het extra uitgeplante areaal voor oogst 2023 ten opzichte van vorig jaar verloren door de tegenvallende groei. De aardappelen die vanaf eind april, begin mei zijn gepoot laten daar evengoed een wisselend beeld zien qua opkomst. Aan de andere kant is augustus een belangrijke groeimaand en kan er nog van alles gebeuren.

Fritesgeschikte aardappelen

PotatoNL noteert voor fritesgeschikte aardappelen op € 55 tot € 60 per 100 kilo voor de categorie 1. Dat is € 1,50 hoger dan de voorgaande week. De categorie 2-notering stijgt door naar € 60 tot € 65 (+€ 5,50). Het aantal transacties was deze week erg dun. Maar wel is zelfs tot € 70 betaald voor zeer uitstekende kwaliteit Agria’s.

Het Belgische Belgapom kwam eind vorige week nog niet met een verhoging en hield de Fontane-notering gelijk op € 55. En het Duitse Reka zette de Fontane-notering op € 55 (+€ 1).

Contractprijs

Overigens kunnen lang niet alle telers profiteren van de hoge prijzen, aangezien veel aardappelen deze periode van het jaar via een contractprijs naar de fabrieken gaan. Mede door de grote vraag vanuit de verwerkende industrie zijn dit seizoen relatief veel aardappelen, die eigenlijk voor de versmarkt zijn bestemd, de verwerking ingegaan.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin