Bij de zuivering van rioolwater worden de fosfaten die mensen uitpoepen al jaren opgevangen in slib, maar daar houdt het eigenlijk op. - Foto: ANP/Rob Engelaar
Door fosfaat terug te winnen uit het slib van zuiveringsinstallaties voor rioolwater kan het Nederlandse fosfaatverbruik flink worden teruggedrongen. Dat zeggen energie- en hergebruikbedrijf HVC en slibverwerker SNB.
Zij doen de komende maanden een proef. Als die succesvol is, willen ze een nieuwe fosfaatfabriek gaan bouwen, de eerste in zijn soort in Nederland.
Bij de zuivering van dat rioolwater worden de fosfaten die mensen uitpoepen al jaren opgevangen in slib, maar daar houdt het eigenlijk op. De slibverwerkingsinstallaties van HVC en SNB verbranden dat slib tot as, wat een afvalstof is.
Omzetten naar fosforzuur voor kunstmest
Nu willen de bedrijven met verschillende zuren het nog aanwezige fosfaat in de as omzetten in fosforzuur, dat ze weer kunnen verkopen aan makers van bijvoorbeeld kunstmest. Daarbij maken ze gebruik van een chemische techniek die is ontwikkeld door het Duitse Remondis Aqua, internationaal specialist op het gebied van water en recycling.
Volgens HVC en SNB, die het slib verwerken van de zuiveringsinstallaties van veel Nederlandse waterschappen, gaat het om een interessant proces. Fosfaat wordt nu nog gewonnen in mijnen, voornamelijk buiten Europa. Maar as uit zuiveringsslib bevat bijna net zoveel fosfaat als de fosfaaterts uit de mijnen. Door het fosfaat uit de as opnieuw te gebruiken zou een flinke verduurzamingsslag kunnen worden gemaakt.
30% van fosfaat dat verloren gaat terugwinnen
Gedacht wordt aan een fabriek die alle verbrandingsas van HVC en SNB, samen circa 60.000 ton per jaar, kan verwerken tot circa 12 miljoen kilo fosforzuur. Dat wil zeggen dat 30% van het fosfaat dat nu in Nederland verloren gaat met afval via zuiveringsslib straks wordt teruggewonnen voor hergebruik. Naast fosforzuur kan de fabriek ook nog gips en bepaalde ijzer- en aluminiumzouten produceren. Die kunnen dan ook worden hergebruikt.
Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt