Doorgaan naar artikel

Sligro profiteert van herstel horeca en inflatie

De winst van groothandel Sligro is in 2022 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Het sterke herstel van Sligro is te danken aan het verdwijnen van de coronabeperkingen. - Foto: ANP premium

Het sterke herstel van Sligro is te danken aan het verdwijnen van de coronabeperkingen. - Foto: ANP

De winst van groothandel Sligro is in 2022 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Het sterke herstel is te danken aan het verdwijnen van de coronabeperkingen en de daarbij horende opening van de horeca.

Sligro publiceerde eerder al dat de omzet in 2022 een kleine € 2,5 miljard bedraagt. Het bedrijf publiceert nu het gehele financiële jaarverslag. Daaruit blijkt dat de winst uitkomt op € 39 miljoen. In 2020 was de winst € 20 miljoen op een omzet van € 1,9 miljard. Sligro ziet een sterk herstel van de horeca en verwacht ondanks alle onzekerheid bij ondernemers dat dit zo blijft.

Koen Slippens, CEO van Sligro: “In de loop van het eerste kwartaal van 2022 trok het herstel van onze afzetmarkten in Nederland en België steeds verder aan. In de daaropvolgende kwartalen draaiden onze klanten gelukkig weer op volle toeren, want de consument genoot van de herwonnen vrijheid en zocht de horeca, pretparken en evenementen massaal op.”

Kostenstijgingen doorberekenen

Sligro merkte de hoge inflatie in prijsstijgingen voor grondstoffen en transport, maar heeft de stijgingen goed kunnen doorberekenen naar de klant. Daarnaast heeft het bedrijf de efficiëntie verbeterd en kon het daardoor kosten besparen. De duurdere producten blijken weinig effect te hebben op het afzetvolume, zegt Slippens.

Sligro verwacht dat de inflatie verder toeneemt en dat de prijzen van de groothandel verder zullen stijgen. Kostenbeheersing blijft in 2023 van groot belang.

Groei in België

De omzet van Sligro groeide in België aanzienlijk harder. Daar is het bedrijf ongeveer tien keer zo klein als in Nederland. In België groeide de omzet met ruim 46% tot € 245 miljoen, terwijl de toename in Nederland ruim 29% was tot € 2,2 miljard. In België heeft het bedrijf nog een nettoverlies van € 12 miljoen.

De groei in België kan dit jaar versnellen, want het bedrijf heeft de Belgische winkels van de failliete concurrent Metro overgenomen. Sligro verwacht dat eind 2023 de omzet van de Metro-filialen op 70% van voor de gerechtelijke reorganisatie ligt.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin