Slim samen leren over duurzame landbouw

02-06 | |
Bruinsma
Anne Bruinsma Oprichter FarmHack.NL
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Tussen 1 juni en 14 juli staat de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (Sabe) open.

Deze module is gericht op agrariërs die van elkaar willen leren over duurzame landbouw. De regeling gaat ook over het organiseren van het samen leren wat, zeker als er een data- of technologiepoot aan een project zit, broodnodig is.

De kennisbehoefte is namelijk groot, of het nu gaat over het leren werken met data en nieuwe technologieën of over het onderling delen van kennis over slimme toepassingen. Het organiseren van gestructureerde kennisoverdracht op schaal is echt nog een uitdaging.

Het idee van meer schermtijd spreekt weinig boeren aan

We experimenteren als FarmHack met interactieve methoden voor kennisverspreiding met, voor en tussen boeren. Er gebeurt een hoop, maar het bereik is beperkt. Het idee van meer schermtijd spreekt weinig boeren aan. Ook is niet alle kennis online goed ontsloten en gaat langs de digitale weg snel veel waardevolle kennis verloren. Denk aan een discussie in een besloten WhatsApp-groep, waar je door gebrek aan structuur snel het overzicht kwijtraakt.

We zijn zelf voorstander van meer open manieren van werken, om te zorgen dat je de uitgewisselde kennis beter ontsluit ‘voor iedereen’. Alleen dan is het mogelijk dat a-synchroon wordt samengewerkt (op eigen gelegenheid, wanneer het jou het beste uitkomt).

Zelfcensuur

Er zitten duidelijk grenzen aan wat je open kan doen. Zo uiten boeren online niet snel bezwaren over regelgeving, maar zijn die wel bepalend voor keuzes en gedrag. De zelfcensuur in deze beroepsgroep komt het open leren ook niet ten goede. Je valt je broeders maar af als je te ver voor de troepen uitloopt. Of men wil zich niet te veel in de kaart laten kijken, om een bepaalde oplossing waar men hard aan gewerkt heeft nog even voor zichzelf te houden.

Sabe-regeling

Het gaat erom een balans te vinden, tussen wat je wel en niet open en publiek behandelt. Open wat kan, hou besloten wat moet. Uiteindelijk is het slim samen leren wel nodig, voor boeren zelf, maar ook als collectief. Alleen dan ontstaan kansen om samen aan IT-oplossingen te werken, een betere positie in te nemen en IT-oplossingen af te dwingen waar boeren duurzaam iets aan hebben. Ik hoop in ieder geval dat de beoordelingscommissie van de Sabe-regeling straks veel werk te verzetten heeft.Beheer