Sluitkool kwakkelt rond kostprijs

10-09-2020 | |
Foto: Fotostudio Wick Natzijl
Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Seizoen 2019/2020 was voor de prijs van sluitkool niet bepaald een feest.

In het huidige seizoen gaat het ook nog niet met royale hand. Wittekool in de maat 36 brengt rond de 12 cent per kilo op, fijnere maten worden wat beter betaald, maar steeds rond kostprijs.

Tuindersbelang in Warmenhuizen hanteerde deze week voor witte kool in de maat 36 een vraagprijs van 14 cent per kilo, en voor rode kool van 19 cent. Bij de 60’ers zijn er prijzen van 22 cent voor wit en rood. Deze prijzen zijn inclusief verpakking à 2 cent per kilo.

Ruim aanbod en te weinig vraag

De huidige prijs hangt – heel simpel – samen met een ruim aanbod tegenover te weinig vraag. Horeca en cateraars draaien nog steeds met de handrem erop en het lijkt er niet op dat dit snel gaat veranderen. Dat drukt de vraag in eigen land, maar ook in het buitenland. “Er gaat wel wat weg, maar veel te weinig.”

Meer vroeg aanbod

Verder bestaat de indruk dat de goede prijs voor vroege kool in 2019 heeft gezorgd voor wat meer vroeg aanbod op dit moment. Een jaar geleden lag de prijs bijna een keer zo hoog. Een reden was dat de bewaarcellen in 2019 relatief snel leeg waren, waardoor er meer vraag ontstond naar vroege kool. Dat effect bleef deze keer uit.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen RedacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen