Sluitkoolmarkt blijft onverminderd in mineurstemming

09-07-2020 | |
Telers witte kool ook gevraagd naar oneerlijke handelspraktijken. - Foto: G&F
Telers witte kool ook gevraagd naar oneerlijke handelspraktijken. - Foto: G&F

Het is bijna wel zeker dat sluitkoolseizoen 2019/2020 herinnerd zal worden als ‘slecht’.

De huidige prijsvorming maakt dat weer duidelijk, met 13 tot 14 cent per kilo voor witte kool in de maat 36, en 22 à 23 cent voor de kleinere maten.

Serie ongunstige factoren

Zoals een ongeluk nooit alleen komt, zo zijn de huidige marktomstandigheden voor sluitkool ook het resultaat van een serie ongunstige factoren. Het afgelopen regenrijke najaar – goed voor de groei, maar ongunstig voor de oogstkwaliteit – was structureel nadelig voor de prijs. Daar kwam bij dat men in Oost-Europa ook lang kon blijven oogsten, vanwege het lang uitblijven van vorst. Met de coronacrisis leek het tij te keren, maar verkoop naar het buitenland kwam er niet van doordat veel buitenlandse markten dicht gingen.

Lange bewaring

Volgens een van de handelaren zijn de mindere partijen wel opgeruimd. Dan blijft de beste kool over, maar die wordt er na zeven maanden bewaring ook niet beter op. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat deze laatste voorraden het in de markt ineens wel goed gaan doen. Sinds enkele weken wordt verse kool geoogst, die heeft ook te maken met de huidige prijsdrukkende stemming.

Prognose: prijsvorming blijft onder druk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Stallen
Joost Stallen RedacteurBeheer