Sluitkoolmarkt blijft zeer tam met lage prijzen

De markt voor sluitkool is ‘saai stil’, karakteriseert Martin Bolhuis van het in sluitkool gespecialiseerde handelsbedrijf Tuindersbelang in Warmenhuizen. Dat leidt tot ondermaatse prijzen.

Een reden van de tamme markt is de afwezigheid van de vraag uit het Verenigd Koninkrijk. Januari is nooit een wilde verkoopmaand voor sluitkool, maar momenteel is dat in uitvergrote vorm het geval. Of dat uitsluitend of vooral een gevolg is van de huidige pandemie, zal nooit echt duidelijk worden. Maar kijkend naar de situatie is dat bijna wel zeker, constateert Bolhuis.

Angst voor coronavirus

In Engeland verloopt de verkoop van kool vooral via groothandelsmarkten en daar is amper nog activiteit. Kennelijk heeft de grotere besmettelijkheid van de ‘Engelse’ coronavariant de mensen echt bang gemaakt. Tot enkele weken terug – zeg maar voor Kerstmis – speelde die angst veel minder, met minder last voor de handel. Volgens Bolhuis is de huidige situatie vooralsnog niet, of hoogstens in beperkte mate, toe te schrijven aan de brexit.

Prijsvorming

De prijsvorming is gezien de stemming ook niet om over naar huis te schrijven. Witte kool in de maat 36 stuks per 100 kilo hangt rond 11 cent per kilo inclusief fust. In netto koolgeld is dat 9 cent per kilo. De fijnere zitten op 18 cent netto. Bij rode kool doen de 36-ers 17 à 18 cent per kilo, en de fijnere kool 18 cent. Het is wachten op een gat in het aanbod om de markt in beweging te krijgen.

Prognose: Afwachtende markt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.