SMK lanceert PlanetProof handelsplatform

11-11-2021 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

SMK lanceert in het eerste kwartaal van 2022 de On the way to PlanetProof TradePortal. 

Dit is een online plek waar partijen zoals inkopers en kwaliteitsmanagers van handelsbedrijven, telersverenigingen en retailers zaken kunnen doen. Met de TradePortal komt een grote hoeveelheid data van keurmerkhouders gegroepeerd beschikbaar, inclusief productgegevens, certificaatnummers, geldigheidsdatums en adresgegevens. Met de tool kan een favorietenlijst van keurmerkhouders worden gemaakt, waardoor abonnees direct kunnen zien of certificaten nog geldig zijn. De favorietenlijst kan worden geëxporteerd. Deelname kost jaarlijks € 1.000, exclusief btw. Een gecertificeerde abonnee betaalt de helft.

Nieuw certificatieschema

SMK heeft op donderdag 11 november ook het nieuwe certificatieschema gepubliceerd. Dit is geldig per 1 januari 2022. Bij de herziening is het Milieukeurschema voor bewerkte en verwerkte producten omgevormd naar een On the way to PlanetProof Chain of Custody-schema. Dit is van toepassing op alle schakels ná de primaire productie en staat voor de verantwoordelijkheid (custody) van alle ketenschakels (chain). Het nieuwe schema, waarin de verantwoordelijkheden van de verschillende bedrijfstakken staan omschreven, is gericht op: handel business to business, verkoop aan consumenten (retail) en bewerkte en verwerkte producten.

Verbeteringen omtrent klimaat

De Chain of Custody moet vermenging van gecertificeerde producten met niet-gecertificeerde producten voorkomen tijdens opslag en transport en productie- en verwerkingsprocessen. Dit vereist onder andere dat alle schakels in de keten On the way to PlanetProof-gecertificeerd zijn. Andere doelen omvatten verbeteringen met het oog op klimaat (efficiënt en fossielvrij energieverbruik en minimale uitstoot van broeikasgassen, bijdragend aan een klimaatneutraal Europa), milieuzorg (vermindering verbruik van eindige hulpbronnen, verlaging milieubelasting door reductie uitscheiding milieubelastende stoffen), reststromen en afval (reduceren van grondstoffenverlies, minimaliseren van afval en verpakkingen) en verpakkingen (behouden van de kwaliteit van het eindproduct en tegelijk beperken van afval van verpakkingsmateriaal).

Vos
Petra Vos Redacteur


Beheer