Doorgaan naar artikel

Snel afschaffen kooi-eieren Australië stuit op weerstand

afschaffen kooi-eieren Australië

Op dit moment zijn kooi-eieren nog altijd goed voor 50% van de productie in Australië. Foto: Canva

Supermarktketens en overheden in Australië werken aan een vlotte afbouw van de verkoop van kooi-eieren. Maar pluimveehouders maken zich zorgen. Het gaat allemaal te snel en zal flink wat bedrijven de kop kosten, menen ze.

De Australische supermarktketens Coles en Woolworths hebben al tien jaar geleden aangekondigd de verkoop van kooi-eieren in 2025 volledig te stoppen. Sindsdien zijn de ketens in samenwerking met de betrokken bedrijven bezig de verkoop van deze eieren geleidelijk af te bouwen. Ook andere retailers en ondernemingen in de horeca willen af van kooi-eieren.

Op dit moment zijn kooi-eieren nog altijd goed voor 50% van de productie in Australië. Maar er is veel druk van groepen die opkomen voor de belangen van dieren. Ook consumenten hebben steeds meer oog voor het verbeteren van het welzijn van dieren.

Verkoop van kooi-eieren per 2036 staken

Een onafhankelijk onderzoek naar het welzijn van pluimvee stelde vast dat het wenselijk zou zijn om de verkoop van kooi-eieren per 2036 te staken in het land. De regeringen van de verschillende staten kunnen dit verplichten. Maar pluimveehouders maken zich daar ernstige zorgen over. De organisatie Egg Farmers of Australia wil een uitstel tot 2046.

“Dit zal een flinke impact hebben op het levensonderhoud van de huidige boeren die kooi-eieren produceren. Zij zullen zeker compensatie eisen van de regering in hun staat als de betrokken minister van Landbouw de aanbevelingen uit het onderzoek goedkeurt”, zegt CEO Melinda Hashimoto van Egg Farmers of Australia.

Prijsstijgingen van eieren

Tegenwerking van de pluimveesector zou de supermarkten van Woolworths en Coles niet goed uitkomen. Er zijn in de laatste anderhalf jaar regelmatig tekorten van eieren geweest, en de prijs van scharreleieren liep voor sommige merken op tot € 5,50 per dozijn. Prijsstijgingen van eieren hebben te maken met het feit dat de kosten van voer fors zijn gestegen. Bovendien was er sprake van de uitbraak van ziektes in andere landen waardoor de export toenam, en overstromingen in eigen land.

Ook blijft de vraag naar kooi-eieren in Australië groot. Volgens woordvoerder Darren Latten van Commercial Egg Farmers of South Australia and Tasmania zijn veel consumenten op zoek naar de laagste kosten, omdat ze minder hebben uit te geven. “En kooi-eieren zijn vaak goedkoop, omdat ze minder kosten om te produceren.”

Latten onderstreept dat de prijs van tarwe in de afgelopen twee jaar steeg van € 245 tot € 460. “We hebben te maken met een rollercoaster”, benadrukt hij. “Pluimveehouders zijn niet klaar voor het uitfaseren van kooi-eieren. Zo’n stap zal nog grotere tekorten opleveren op de schappen van supermarkten.”

Zoals het nu dreigt te verlopen, zijn we veel te vroeg met het afschaffen van kooi-eieren

Volgens eigenaar Colin Ford van Albany Farm Fresh Eggs, een bedrijf dat vrije-uitloopeieren produceert, zal een verplichte uitfasering van kooi-eieren ertoe leiden dat veel pluimveehouders hun bedrijven opdoeken. “Ze zijn uitsluitend gericht op intensieve pluimveeproductie. De productie van scharrel-, of vrije-uitloopeieren is volledig onbekend terrein voor ze.”

Bede Burke, voorzitter van Egg Farmers of Australia, vindt dat pluimveehouders om al deze redenen meer tijd moeten krijgen om de productie van kooi-eieren af te bouwen. “Zoals het nu dreigt te verlopen, zijn we veel te vroeg met het afschaffen van kooi-eieren”, meent hij. “Dit zal een groot aantal familiebedrijven ruïneren.”

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
René Groeneveld

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin