Snel nieuwe Danbred CEO na MeToo-affaire

06-10-2021 | |
De aanvoer van Deense gelten op een Nederlands bedrijf. - Foto: Bert Jansen
De aanvoer van Deense gelten op een Nederlands bedrijf. - Foto: Bert Jansen

Fokkerijorganisatie Danbred verwacht binnen korte tijd, mogelijk enige dagen, een nieuwe algemeen directeur te benoemen.

Dat vertelt Andreas Lundby, de voorzitter van de raad van aandeelhouders en tijdelijke CEO van Danbred. De reden voor de benoeming van een nieuwe directeur is dat de vorige algemeen directeur, Thomas Muurmann Henriksen, is ontslagen wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Varkenshouders merken niets

De affaire met de vorige CEO heeft vanzelfsprekend veel teweeg gebracht binnen het bedrijf. Desondanks gaan alle werkzaamheden door en lijdt de dienstverlening niet onder het schandaal waarmee het bedrijf slecht in het nieuws kwam, verklaart Lundby. Alle fokbedrijven blijven ook trouw aan Danbred. Lundby benadrukt daarom dat de zaak met de vorige directeur geen enkele invloed heeft op de genetische vooruitgang van de Danbred-varkens. De varkenshouders hoeven zich volgens hem geen zorgen te maken dat de onrust binnen het bedrijf ten koste gaat van de genetica of dienstverlening, betoogt de tijdelijk algemeen directeur.

Gehele raad vervangen

De gehele raad van aandeelhouders is vervangen en twee directieleden van Danbred zijn ontslagen. De financieel directeur is al vervangen. Een nieuwe algemeen directeur wordt dus zeer binnenkort benoemd. Het wordt iemand die thuis is in de varkenshouderij. In Nederland heeft Danbred een marktaandeel van circa 20%. Het Deense bedrijf behoort tot de top-5 van varkensfokbedrijven.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer