Sneue boel voor Jan Cees Vogelaar

Jan Cees Vogelaar tijdens de presentatie van de eerste tien kandidaten van Forum voor Democratie voor de Tweede Kamerverkiezingen op 31 oktober jongstleden. - Foto: ANP
IMG_ANP-4246605461

Zo sta je op een verkiesbare plaats bij de eerste 10 van Forum voor Democratie (FvD) en zo ben je speler in een treurspel.

Want dat zijn de ontwikkelingen bij deze partij. Daardoor zijn de kansen van Jan Cees Vogelaar op een plek in de Tweede Kamer erg onzeker geworden.

Jammer. Niet om de FvD, maar om het boerengeluid in de Kamer. Je kunt beter in meerdere partijen iemand hebben, die verstand heeft van de boer, dan een soort boerenpartij, zoals BoerBurgerBeweging. Daar komen hoogstens een paar man/vrouw in de Kamer en dan is het een splinter, die weinig te betekenen heeft. Beter is het een boerenstem te hebben in zoveel mogelijk partijen. Dan kun je samen macht creëren.

Afstand nemen van extreemrechtse uitlatingen

Terug naar Vogelaar. Die wil nu rust in de FvD en staat achter het zoeken naar een nieuwe leider. Daarmee valt hij Baudet niet af. Integendeel, hij zegt in Nieuwe Oogst dat hij achter de voormalige partijleider staat. Die heeft volgens hem voldoende afstand heeft genomen van de extreemrechtse uitlatingen in de jongerenbeweging van de FvD. Baudet was echter solidair met zijn vriend Freek Jansen, de voorzitter van de jongeren en zevende op de lijst. Vogelaar wijst Jansen aan als degene, die te weinig actie heeft ondernomen. Daardoor is het rumoer hem aan te rekenen.

Corona

Vogelaar vergeet dan voor het gemak maar even dat de implosie van de FvD begonnen is op de vrijdagavond, toen de eerste tien op de lijst samen dineerden. Daar gebruikte Baudet termen, die ook onder de noemer antisemitisch en extreemrechts vallen. Ook ontkende hij de ernst van de coronapandemie. Hij sprak over een complot, dat hij toeschreef aan de miljardair van Joodse afkomst, George Soros. Die zou streven naar een nieuwe wereldheerschappij.

Nummer drie op de lijst, Nicky Pouw-Verweij, wilde daarna niet meer bij deze leider horen en schreef een brief, waarin ze Baudet citeerde. Het gevolg was dat de anderen dit onderschreven en zich er van distantieerden. Ze trokken zich terug en sommigen beëindigden hun lidmaatschap. Van de eerste tien personen op de lijst zijn er nog maar een drietal over. Eén van hen is Jan Cees Vogelaar.

Valt me tegen dat Vogelaar geen afstand neemt van uitspraken Baudet

Boerenbelangen in de Tweede Kamer

Hij neemt dus geen afstand van deze uitspraken van Baudet. Dat valt me tegen en vind ik jammer. Iedereen mag naar eigen keuze links of rechts zijn. Maar er zijn grenzen. Baudet heeft die, gezien de ruzie in zijn partij om zijn uitspraken, duidelijk overschreden.

Vogelaar door zijn houding nu ook. Dan mag je echt wel de vraag stellen of dit nu de man is die de boerenbelangen in de Tweede Kamer moet verdedigen. Hij kan het prima doen, dat is zeker. Maar dan moet je wel geloofwaardig zijn. Is hij dat nog?

Maar wie weet, doet dit probleem zich helemaal niet voor. Want misschien is er straks geen FvD meer, of is het een splinterpartij geworden. Met lang geen tien zetels.

De kans dat Vogelaar buiten boord valt is sneu, maar groot.

Vergaderboer Columnist

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.