Snijmaiskern Markelo: € 1550 voor 100 punten-mais

09-09-2020 | |
De ruwvoerpositie van melkveehouders is beter dan vorig jaar, waardoor er naar verwachting minder mais verhandeld gaat worden. - Foto: Bert Jansen
De ruwvoerpositie van melkveehouders is beter dan vorig jaar, waardoor er naar verwachting minder mais verhandeld gaat worden. - Foto: Bert Jansen

De snijmaiskern Markelo stelde afgelopen dinsdag 8 september de 100 punten-mais vast op € 1550.

Dat is besloten tijdens de bijeenkomst die werd gehouden in Herberg de pot in Markelo. Het bestuur kwam kopers tegemoet door € 50 in prijs te zakken ten opzichte van de eigen adviesprijs van € 1600.

Ruwvoerpositie melkveehouders beter dan vorig jaar

Onder de aanwezigen waren drie taxateurs aanwezig. Op basis van het groeiseizoen, de huidige ruwvoerpositie bij melkveehouders en de prijzen van andere bijproducten die worden gevoerd, adviseerden zij € 1600. Uiteindelijk koos het bestuur met instemming van de aanwezige partijen voor een lagere prijs, omdat de kwaliteit van de kolven te wensen overlaat. Ook is de ruwvoerpositie van melkveehouders volgens de aanwezigen beter dan vorig jaar, waardoor er naar verwachting minder mais verhandeld gaat worden.

Opbrengst mais

Door een prijs vast te stellen voor mais met een opbrengst van 13,5 ton met 33% droge stof, gebruiken vier taxateurs deze informatie om mais punten te geven. Na de bijeenkomst gaan de taxateurs samen met collega-taxateurs van snijmaiskern Holten de mais in. Daarbij beoordelen zij de grofheid van de planten, de kwaliteit van de kolven, het aantal kolven en stengels per hectare. Ook schat men afzonderlijk van elkaar de opbrengst die later bij het hakselen wordt gewogen. Zo ijken ze elkaar, zodat percelen mais op dezelfde wijze worden beoordeeld.

De prijs is lager dan in 2019, toen de prijs op € 1600 voor 100 punten-mais uitkwam. Toen werd uiteindelijk 133 hectare getaxeerd. Het hoogste aantal punten voor getaxeerde mais was 136 punten. Het perceel mais met het laagste aantal punten kreeg 50 punten. Gemiddeld lag de taxatie op 105 punten. In 2018 was de prijs nog € 1700, maar werden 130 punten voor het beste perceel toegekend.

Adviesprijs mais niet bindend

De snijmaiskern Markelo ontstond in 1985. Het behartigt de belangen van zowel kopers als verkopers. De adviesprijs is niet bindend, maar geeft beide partijen voldoende houvast om een goed gevoel te geven over de prijs van verhandelde mais. “Want”, legt Hendrik Ooms, een van de taxateurs, uit: ”Als je handelt met je familie of buren wil je voor € 25 verschil in prijs geen ruzie hebben met elkaar.”

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer