Doorgaan naar artikel

Soja- en koolzaadprijs blijven onder druk staan

In Canada is de voorraad en productie van koolzaad toegenomen. Foto: Mark Pasveer premium

In Canada is de voorraad en productie van koolzaad toegenomen. Foto: Mark Pasveer

In de Verenigde Staten zijn de weersomstandigheden gunstig voor het sojabonengewas. Mede daardoor staan de prijzen onder druk. De koolzaadnotering staat onder druk. Er is een grote voorraad, in bijvoorbeeld Canada.

Daarnaast is in Brazilië is de oogst aan de gang; deze kan uitkomen op een recordproductie. De prijsindex van de IGC, een maatstaf voor de prijs van sojabonen in de wereld, daalde gisteren (11 april) naar 279 punten (jaar 2000 = index 100). De tendens voor de sojabonenprijs daalt sinds het eerste kwartaal van 2023. Vergeleken met een jaar geleden staat de prijsindex 18% lager.

Koolzaadnotering onder druk

Ook de koolzaadnotering staat onder druk. Begin april herstelde het eerst aflopende contract op de Parijse termijnmarkt na de prijsval van eind maart. Maar eind vorige week werd wederom lager genoteerd. Het eerst aflopende contract (mei) daalde op 5 april naar € 453 per ton om op vrijdag 6 april iets te herstellen naar € 461,50 per ton.

Grote koolzaadvoorraad

De prijs van Canadees koolzaad, die op een hoger niveau ligt, ondersteunt de Europese koolzaadprijzen enigszins. Het aanbod op de wereldmarkt is goed. Canada, de belangrijkste producent en exporteur van koolzaad in de wereld, gaat uit van een productie van 18,2 miljoen ton voor seizoen 2022-’23, zo blijkt uit de laatste publicatie van het statistisch bureau StatCan.

De koolzaadvoorraad is op 11,4 miljoen ton geschat in Canada (peildatum 31 december 2022). Daarmee is de voorraad ruim 29% groter dan een jaar eerder op 31 december. Een grotere koolzaadproductie in 2022 maakt dat de koolzaadvoorraad is toegenomen. Daarmee is ook het beschikbare aanbod op de wereldmarkt toegenomen.

Het scheelt dat de wereldwijde vraag naar koolzaad goed is. Australië verwacht wel een recordoogst van mogelijk meer dan 7,5 miljoen ton, waardoor Canada meer concurrentie heeft op de exportmarkt.

Prognose: prijsdruk op oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin