Soja-import uit Brazilië overstijgt € 1 miljard

02-03-2022 | Laatste update op 09-03 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

De waarde van de Nederlandse import van sojabonen uit Brazilië is vorig jaar voor het eerst boven € 1 miljard gekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De importwaarde van sojabonen is in 2021 met 42% gestegen als gevolg van de fors hogere prijzen. Het volume nam met 2% toe. Dat laatste geeft wel aan dat de hogere prijzen voor bijna de totale toename van de importwaarde hebben gezorgd.

In totaal importeerde Nederland 2,4 miljoen ton sojabonen uit Brazilië. De totale waarde daarvan steeg naar € 1,1 miljard, blijkt uit cijfers van het CBS. De gemiddelde prijs komt daarmee uit op zo’n € 450 per ton.

Productie van veevoer

Ruim driekwart van de geïmporteerde sojabonen wordt in Nederland verwerkt. De grondstof wordt met name gebruikt voor de productie van veevoer. Een kwart van de import wordt direct doorgevoerd naar andere landen.

De Braziliaanse soja had vorig jaar een aandeel van ruim 57% in de totale sojabehoefte van Nederland. De Verenigde Staten en overige landen leverden bijna 20% minder sojabonen aan Nederland dan in 2020. Het totale importvolume nam zodoende met 8% af tot iets minder dan 4,2 miljoen ton. De totale importwaarde steeg met 22% naar bijna € 1,9 miljard.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer