Doorgaan naar artikel

Sojabonen VS groeien verrassend goed, prijsdruk tot gevolg

Door de moeizame start van het groeiseizoen wordt de Amerikaanse sojabonenoogst kleiner ingeschat. - Foto: Henk Riswick premium

Door de moeizame start van het groeiseizoen wordt de Amerikaanse sojabonenoogst kleiner ingeschat. - Foto: Henk Riswick

Sojabonen in de Verenigde Staten groeien beter dan verwacht. Uit het voortgangsrapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) bleek afgelopen weekend dat 59% van de Amerikaanse sojabonen in ‘goede tot uitstekende’ conditie verkeert.

Dat is een toename van 5% ten opzichte van een week eerder. Analisten gingen eerder uit van een gemiddelde toename van zo’n 1% per week. De groeiomstandigheden zijn verbeterd dankzij koeler weer en regelmatige neerslag. En de vooruitzichten lijken gunstig te zijn voor de komende weken. Dat drukte begin deze week de prijs voor sojabonen.

Verwachte sojaproductie naar beneden bijgesteld

Door de moeizame start van het groeiseizoen wordt de Amerikaanse sojabonenoogst kleiner ingeschat. Mede daardoor is de wereldwijde productie van sojabonen 2,5 miljoen ton naar beneden bijgesteld op 402,8 miljoen ton, dat is inclusief de productie in China. Dat blijkt uit de prognose van USDA in het jongste Wasde-maandrapport over de nationale en wereldwijde markt voor agrarische producten. Na Brazilië is de VS de belangrijkste producent en exporteur van sojabonen in de wereld. De sojabalans is tot de nieuwe Braziliaanse oogst niet heel ruim.

Druk op prijzen koolzaad

De wereldwijde balans voor koolzaad is minder krap dan die van soja, waardoor de koolzaadprijzen onder druk staan. In Oekraïne, een belangrijke producent van koolzaad in de wereld, loopt de koolzaadoogst op zijn eind. Door droogte in Canada zal de koolzaadoogst vermoedelijk wat kleiner uitvallen. Maar de situatie in het Zwarte Zeegebied kan de koolzaadprijs op korte termijn ondersteuning bieden.

Vooralsnog was dat begin deze week niet terug te zien op de termijnmarkt in Parijs. Begin deze week sloot het eerst aflopende contract voor koolzaad op € 447,25 per ton. Dat is € 19,00 lager dan een week eerder werd genoteerd voor het november 2023-contract.

Prognose: volatiele oliezadenmarkt.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin