Doorgaan naar artikel

Sojabonenprijs kiest geen duidelijke richting

De noteringen voor sojabonen stijgen weer wat. Foto: Canva premium

De noteringen voor sojabonen stijgen weer wat. Foto: Canva

De noteringen voor sojabonen wonnen begin deze week iets terrein nadat deze de afgelopen periode op een lager niveau kwamen te staan.

Grotere eindvoorraden in de wereld voor seizoen 2022-‘23 en minder vraag vanuit China naar Braziliaanse sojabonen drukten de prijzen eind april. Op korte termijn wordt ook oogstdruk ervaren, omdat het aanplanten vlot verloopt. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) was 35% van het areaal sojabonen op 7 mei ingezaaid. De inzaaiwerkzaamheden verlopen goed, want in de voorgaande vijf jaren was rond 7 mei 21% van het areaal ingezaaid.

In Canada zijn de telers ook begonnen met inzaaiwerk. Volgens het Canadese statististiekbureau StatCan neemt het Canadase areaal sojabonen toe ten opzichte van 2022. StatCan verwacht 2,2 miljoen hectare sojabonen dit seizoen (+4,5%). Aan de andere kant zorgt droogte in delen van de Verenigde Staten en Canada voor prijsverlichting, waardoor noteringen niet verder wegzakken.

Grotere oogst verwacht

Verder blijft in Canada, de belangrijkste producent en exporteur van koolzaad in de wereld, het areaal koolzaad vrijwel gelijk op 8,7 miljoen hectare. Dat is een toename van bijna 1% vergeleken met vorig seizoen. Het areaal ligt redelijk in lijn met het vijfjarengemiddelde. In de belangrijkste productieregio, Saskatchewan, wordt een toename van 3,7% verwacht; plus 4,8 hectare. In Alberta en Manitoba worden respectievelijk 2,6 hectare (-2,6%) en 1,3 hectare (-0,9%) minder ingezaaid. Hoewel het areaal vrijwel gelijk blijft, wordt een grotere oogst verwacht dan vorig jaar toen extreme droogte de opbrengsten omlaag bracht.

Over het algemeen is het vrij rustig op de oliezadenmarkt. Eind deze week verschijnt het volgende Wasde-rapport waarin nieuwe productieprognoses voor sojaboongewassen worden afgegeven. De markt stelt zich daardoor enigszins afwachtend op vóór een duidelijke prijsrichting wordt gekozen.

Prognose: redelijk stabiele prijs sojabonen.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin