Skip to content

Sojahandelaren werken samen voor duurzamere teelt

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Het doel is uiteindelijk om samen met de boeren een aanpak op te stellen voor winstgevende, duurzame sojateelt. Foto: Hans Prinsen

Het doel is uiteindelijk om samen met de boeren een aanpak op te stellen voor winstgevende, duurzame sojateelt. Foto: Hans Prinsen

Grote sojahandelaren gaan samenwerken met ontwikkelingshulporganisatie Solidaridad om boeren in de Cerrado in Brazilië te helpen duurzamer soja te telen.

Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill, Cofco, Glencore en Louis Dreyfus gaan direct met boeren in Brazilië in gesprek om de sojaproductie te verbeteren door efficiënt en duurzaam landgebruik. In eerste instantie richt de samenwerking zich op het gebied Matopiba, waar zorgen zijn over de hoge mate van ontbossing voor landbouw, ondanks dat er op andere plekken in de Cerrado positievere trends zijn op dit gebied. De Cerrado is een savanne- en graslandgebied, dat meer dan 20% van Brazilië bedekt. Meer dan 50% van de Braziliaanse soja wordt geteeld in de Cerrado.

Aanpak voor duurzame sojateelt

In eerste instantie worden gesprekken gevoerd met tachtig boeren. Uit de gesprekken moet blijken welke landbouwpraktijken nu worden uitgevoerd, hoe het landgebruik in de regio is en wat de behoeften zijn van de sojaboeren. Het doel is uiteindelijk om samen met de boeren een aanpak op te stellen voor winstgevende, duurzame sojateelt.

“Als we winstgevende sojaproductie willen bevorderen met klimaatvriendelijke praktijken, moeten we eerst luisteren naar boeren om de regio beter te begrijpen en rechtstreeks van hen horen over de druk waarmee ze worden geconfronteerd”, aldus een woordvoerder namens de sojahandelaren.

Bunge en ADM in Nederland

Europa importeerde in 2019 ruim 5 miljoen ton aan sojabonen uit Brazilië. Nederland importeerde bijna 1,8 miljoen ton daarvan, hoofdzakelijk bedoeld om weer verder door te voeren. Onder andere Bunge en ADM hebben een sojaverwerkingslocatie in Nederland.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin