Prijzen voor sojabonen blijven volatiel. De markt kijkt vooral naar de ontwikkelingen op het zuidelijk halfrond.
Sinds februari 2022 staat de prijs voor sojabonen relatief hoog. Net zoals een jaar geleden is het nu ook droog in Argentinië. Die droogte houdt de noteringen voor sojabonen op een relatief hoog niveau.
Eind februari 2022 schoten grondstofprijzen verder omhoog toen Rusland de oorlog met Oekraïne startte. De eerste maanden van de invasie waren erg onzeker, waardoor prijzen lange tijd op een hoog niveau bleven schommelen.
Naast prijzen voor sojabonen stegen in maart ook koolzaadprijzen hard, omdat Oekraïne normaliter de helft van de wereldwijde export voor zonnebloemen voor zijn rekening neemt. En door de oorlog kwam de aanvoer van zonnebloemolie stil te liggen.
Nieuwe lockdownmaatregelen in China zorgden ook voor onzekerheid op de markt. Het strikte Chinese coronabeleid, waardor steeds meer steden in lockdown moesten, zorgden voor behoorlijke logistieke problemen. Die beïnvloedde onder andere de Amerikaanse soja-export naar China.
In april stelde Indonesië een exportverbod op palmolie in met als doel de binnenlandse inflatie te beteugelen. Hierdoor werd de volatiliteit op de oliezadenmarkt nog groter.
Gunstig weer in belangrijke Amerikaanse productiegebieden maakte dat prijzen in mei minder onder druk stonden. Medio juni verlaagde Indonesië de exportheffing op ruwe palmolie; het extra aanbod van palmolie uit Indonesië drukte de prijzen.
Ondertussen was in juli duidelijk dat de oorlog in Oekraïne niet zomaar voorbij zou zijn en de wereldwijde economische spanning hield druk op de oliezadenmarkt; prijzen daalden naar een iets lager niveau van voor de oorlog. Rusland verlaagde de belasting op zonnebloemolie. Dat maakte de uitvoer op de wereldmarkt makkelijker.
Onzekerheden op internationale markten lieten lokale prijzen echter schommelen. De prijsschommelingen zijn sinds dit jaar sterk, waardoor sommige kopers en verkopers een afwachtende houding aannamen. En er werd voorzichtiger gehandeld. De sojabonenoogst in de Verenigde Staten viel mee, waardoor prijzen onder druk bleven staan.
Gunstige vooruitzichten voor oogsten in Zuid-Amerikaanse landen hield afgelopen najaar ook de druk erop. De vooruitzichten zijn goed in Brazilië, omdat de komende periode regen wordt verwacht. In Argentinië blijft het door het weerfenomeen La Niña op korte termijn te droog. De vraag is in hoeverre droogte schade aan de sojaoogst toebrengt.
Prognose: volatiele oliezadenmarkt.
Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt