Sojamarkt blijft vast gestemd

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De sojaprijzen zijn aan een opmars begonnen, nadat ze vorige week waren gezakt op de termijnmarkt in Chicago.

Die daling kwam door regen in Zuid-Amerika, waardoor de oogstverwachtingen voor sojabonen toenamen. Daarnaast ontstonden zorgen over een opleving van de corona-epidemie in China. Eveneens in dat land deden de autoriteiten onderzoek naar een nieuwe variant van de Afrikaanse varkenspest. De vrees bestond dat beide ziekten weer de kop op zouden opsteken, met alle gevolgen van dien voor de vraag naar agrarische grondstoffen. Het bracht speculanten er vorige week toe hun posities op de termijnmarkt te verzilveren, na de forse prijsstijgingen van de weken daarvoor. Rond half januari hadden de sojanoteringen in Chicago de hoogste stand bereikt in zes jaar.

Prijsindex IGC steeg voorzichtig

De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond toen met 279 punten (100 = prijs januari 2000). Dat was de hoogste stand in bijna zeven jaar. De prijsindex wordt iedere dag berekend op basis van noteringen verspreid over de wereld. Ook deze index daalde vorige week, maar steeg begin deze week weer voorzichtig.

Export vanuit VS hoog

De prijsstijgingen komen doordat de export vanuit de VS hoog blijft. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) meldt in de week van 21 januari een export van 1,98 miljoen ton sojabonen. Dat was meer dan verwacht. De VS heeft dit seizoen tot nu toe 45,2 miljoen ton sojabonen uitgevoerd. Dat is nog nooit zoveel geweest in de eerste 21 weken van het seizoen.

Prognose: sojamarkt blijft vast gestemd.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.