Doorgaan naar artikel

Sojaprijs herstelt van prijsval

Foto: EPA

Foto: EPA

De oogst van sojabonen eindigt binnenkort in Brazilië, een van de grootste producenten van sojabonen in de wereld.

Het weer is gunstig voor de sojateelt, waardoor de opbrengst op 126 miljoen ton kan uitkomen. Met een dergelijke Braziliaanse oogst komt de wereldvoorraad eind dit seizoen ruimer uit. Wat de vraag uiteindelijk gaat doen, voornamelijk uit China, houdt de markt bezig.

Prijs blijft stijgen

Ondanks een goede Braziliaanse oogstverwachting blijft de prijs stijgen, deels door een gunstige wisselkoers van de Braziliaanse reaal ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Maar ook de internationale vraag is goed, waardoor de prijzen omhoog bewegen. De soja-prijsindex van de International Grains Council (IGC) staat eind maart op 175 punten (index 100 = januari 2000). De IGC-prijsindex voor sojabonen laat zien dat de prijzen weer op het niveau van begin maart staan.

Hogere koolzaadprijs

De koolzaadprijzen stegen begin deze week als gevolg van de positieve prestatie van de palm. In Maleisië zijn veel fabrieken gesloten vanwege de verspreiding van het coronavirus. Aan de vraagzijde wordt India ook geconfronteerd met inperkingsmaatregelen en dit vermindert de vraag drastisch. Voor koolzaad staat de notering voor het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Parijs op € 360,75 per ton (30 maart). Dat is € 12 hoger dan een week eerder.

Prognose: stijgende tot stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin