Doorgaan naar artikel

Sojaprijs redelijk stabiel

Welkome regen in de Amerikaanse Corn Belt temperde de prijzen op de termijnmarkten. - Foto: Henk Riswick premium

Welkome regen in de Amerikaanse Corn Belt temperde de prijzen op de termijnmarkten. - Foto: Henk Riswick

De markt voor oliezaden is redelijk stabiel.

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) stond op de eerste handelsdag van augustus op 277 punten voor sojabonen (index 100 = januari 2000). Deze prijsindex is een maatstaf voor sojaprijzen in de wereld. Vergeleken met een jaar geleden staat de soja-index 46% hoger.

57% soja-areaal in goede tot uitstekende staat

In de Verenigde Staten leefden zorgen over droogte, met mogelijk opbrengstverlies als gevolg. Deze zorgen zijn weggenomen toen afgelopen week neerslag viel en de voorspellingen zien er gunstig uit. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) oordeelt, tegen eerdere verwachtingen in, dat 57% van het soja-areaal in een ‘goede tot uitstekende’ staat verkeert.

Zorgen op grondstoffenmarkt

De zorgen op de grondstoffenmarkt zijn nog steeds aanwezig, voornamelijk wat betreft tarwe. Daarvan is de wereldvoorraad laag, met daarbij tegenvallende producties op meerdere plekken in de wereld. De vooruitzichten voor mais en sojabonen temperen de enorme prijsstijgingen ietwat op de termijnmarkten. Dat komt voornamelijk om dat er wat regen is gevallen in het Midwesten van de Verenigde Staten (de Corn Belt).

Termijnmarkt

Eind vorige week stegen de sojaprijzen ietwat op de termijnmarkten. Dit kwam voornamelijk doordat het aflopende juli-contract werd afgehandeld. De notering voor koolzaad op de termijnmarkt in Parijs daalde eind vorige week. De koolzaadnotering volgde daarmee de Canadese koolzaad- en de Maleisische palmolieprijzen, die daalden na een klim eerder in die week. Begin deze week daalden de palmolieprijzen in Maleisië verder na tegenvallende exportcijfers in juli.

Prognose: stabilisatie sojaprijs.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin