Doorgaan naar artikel

Sojaprijzen blijven redelijk stabiel

Foto: AFP

Foto: AFP

De prijzen van sojabonen zijn redelijk stabiel. Aan de ene kant is er iets prijsdruk, omdat de wereldproductie relatief groot is voor seizoen 2019-’20. Aan de andere kant is de vraag naar soja wereldwijd goed.

De wereldwijde productie van sojabonen is in het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) overigens wel met 3,7 miljoen ton verlaagd naar 338,1 miljoen ton. De lagere productie komt voornamelijk, omdat belangrijke sojabonen producerende landen, Argentinië en Brazilië, minder oogsten. Droogte resulteert in 2 miljoen ton minder sojabonen in Argentinië en 1,5 miljoen ton minder soja in Brazilië. De landen verwachten dit seizoen respectievelijk 52 miljoen ton en 124,5 miljoen ton sojabonen te oogsten.

Braziliaanse oogst

Alsnog is de Braziliaanse oogst een van de grootste van de afgelopen jaren. Dat houdt druk op de prijzen. Maar de afzet van Braziliaanse soja verloopt goed. Brazilië heeft een sterke concurrentiepositie op de wereldmarkt doordat de wisselkoers van de Braziliaanse reaal gunstig staat ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse afzet van sojabonen is voor seizoen 2019-’20 dan ook naar beneden bijgesteld door de USDA.

Extra vraag sojameel

Er waren logistieke zorgen vanuit Brazilië, maar de stroom van producten van het platteland naar de havens via onder andere de (spoor)wegen en de binnenvaart verloopt prima. De uitbraak van het coronavirus pakt voor de sojamarkt niet eens verkeerd uit, omdat door het wegvallen van andere producten de vraag naar sojameel juist aantrekt.

Prognose: redelijk stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin