Sojaprijzen stabiliseren na prijsval

22-11 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) zet de sojabonenprijsindex maandag 21 november op 305 punten. Dat is 1 punt hoger dan de voorgaande handelsdag.

Vergeleken met een jaar eerder wordt zo’n 16% hoger genoteerd. De soja-prijsindex is een maatstaf voor sojaprijzen in de wereld. De prijs voor sojabonen stabiliseert na de prijsdaling van vorige week.

Graancorridor

Vorige week werd bekend dat de graancorridor vanuit Oekraïne over de Zwarte Zee is verlengd met nog eens 120 dagen. Daardoor werd de grondstoffenmarkt minder gespannen en daalden prijzen. De euro is sterker geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar en dat zorgde voor druk op de prijzen. Zo ook op de noteringen van sojabonen.

Eindvoorraad sojabonen kan ruimer uitvallen

Aan de andere kant wordt de sojaprijs ondersteund. Uit het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) bleek dat de eindvoorraad sojabonen voor seizoen 2022-’23 in de wereld ruimer kan uitvallen dan een maand eerder werd gedacht. Dat komt deels door de vraag vanuit China en Mexico. Momenteel zijn er juist wat zorgen over de import van sojabonen door China. Het land streeft een nul-covid-beleid na en heeft recent nieuwe lockdowns ingesteld.

Koolzaadprijs

Ook de koolzaadprijs daalde vorige week. Het eerst aflopende contract voor koolzaad op de termijnmarkt in Parijs (februari 2023) daalde eind vorige week, maar vond ondersteuning op de grens van € 600 per ton. Maandag 21 november sloot de notering voor het februari-contract boven de weerstandslijn op € 603 per ton. De hogere palmolieprijs in Kuala Lumpur, mede door goede exportcijfers, kan de koolzaadprijzen deze week prikkelen.

Prognose: volatiele prijzen oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer