Skip to content

Solar Foods op stoom: plan tweede fabriek voor ‘eiwit uit lucht’

Het Finse Solar Foods bouwt een fabriek om eiwit ‘uit lucht’ te kunnen maken. In december haalde het hiervoor € 34 miljoen subsidie binnen.

Solar Foods maakt eiwit door middel van een proces met micro-organismen en fermentatie. - Foto: Solar Foods premium

Solar Foods maakt eiwit door middel van een proces met micro-organismen en fermentatie. - Foto: Solar Foods

Het Finse Solar Foods bouwt een fabriek om eiwit ‘uit lucht’ te kunnen maken. In december 2022 haalde het hiervoor € 34 miljoen subsidie binnen van de Finse overheid. Hiermee kan het de bouw betalen én de plannen voor een volgende fabriek waar micro-organismen eiwit produceren.

Het eiwit dat de fabriek uit moet komen, kan in 2024 de markt op, zo denkt het bedrijf. Vooralsnog alleen in Singapore, waar het in 2022 goedkeuring kreeg van de autoriteiten voor het verkopen van voedsel dat het eiwit bevat.

Solar Foods maakt eiwit door middel van een proces met micro-organismen en fermentatie. Het bedrijf beschrijft het doel als: ‘we willen de voedingsstoffen produceren die het menselijk lichaam nodig heeft door de eenvoudigste ingrediënten te gebruiken en op een energiezuinige manier te werken’.

Eerste fabriek staat en is in 2024 operationeel

Het gebouw van de eerste productielocatie staat nu en in de komende maanden beginnen de installaties van de processen. Begin 2024 moet de fabriek operationeel zijn. Ondertussen is het bedrijf ook al bezig met het ontwerp van een tweede fabriek. De ervaringen die opgedaan worden bij de eerste fabriek worden hierbij gebruikt.

Lees ook: Finse start-up heeft grote plannen met eiwit uit lucht

Het micro-organisme, onbekend welk organisme, groeit met koolstofdioxide als koolstofbron en waterstofgas als energiebron. Solar produceert het waterstofgas door water te splitsen door middel van elektrolyse. De zuurstof die hierbij ontstaat, wordt deels in het proces gebruikt en komt deels terecht in de atmosfeer. Het micro-organisme gebruikt daarnaast ammonium als stikstofbron.

Belangrijke innovatie voor waterstofeconomie

Koolstofdioxide, waterstofgas, zuurstof en ammonium zijn de belangrijkste elementen in het proces waarin het micro-organisme eiwit produceert. Die elementen kunnen allemaal uit ‘lucht’ worden gehaald. Daarnaast heeft het micro-organisme nog ‘kleine hoeveelheden’ voedingsstoffen nodig.

Om het waterstofgas te maken, gebruikt Solar hernieuwbare energie. Momenteel gebruikt het bedrijf voor winning van waterstofgas nog grotendeels aardgas. De techniek van Solar wordt dan ook gezien als een belangrijke innovatie voor een duurzame ‘waterstofeconomie’.

Het bedrijf meldde zich daarom aan voor een investeringsprogramma van de Europese Commissie. In het zogenoemde IPCEI-project stellen dertien lidstaten overheidsfinanciering beschikbaar voor duurzame waterstofprojecten. Solar Foods gebruikt het bedrag van € 34 miljoen dat Finland toekende voor de bouw van de eerste fabriek en de ontwikkeling van een tweede fabriek. Eerder ontving de onderneming al een financiering van € 15 miljoen van Danske Bank Growth.

Solain is eiwitproduct in poedervorm

Het eindproduct van het proces is een eiwitproduct in poedervorm met de naam Solein. Het bevat zo’n 67% eiwit (met alle essentiële aminozuren), 15% vezels en 7% vetten. Het kan gebruikt worden in onder andere vlees- en zuivelvervangers, snacks, dranken, pasta of brood.

In 2022 gaf Singapore marktgoedkeuring voor het product. Eind 2021 diende het Finse bedrijf ook bij de EU een aanvraag voor toelating aan. Onbekend is hoe lang het Europese toelatingsproces zal duren.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin