Solidaridad: investeer in duurzame palmolie

15-09 | |
Palmolie wordt verwerkt in producten als koekjes, margarine en shampoo en de vraag zal de komende jaren alleen maar toenemen. - Foto: Canva
Palmolie wordt verwerkt in producten als koekjes, margarine en shampoo en de vraag zal de komende jaren alleen maar toenemen. - Foto: Canva

Investeer in het duurzaam maken van palmolie, in plaats van het te boycotten. Dat is de belangrijkste aanbeveling van de eerste Palmolie Barometer van maatschappelijke organisatie Solidaridad.

Volgens het rapport is het beeld van palmolie in Europa te eenzijdig en wordt vooral gekeken naar het verband met ontbossing. Dat terwijl palmolie voor miljoenen mensen van levensbelang is. Solidaridad vindt het daarom een slechte zaak dat palmolie wordt geboycot vanwege de relatie met ontbossing.

Direct palmolie inkopen

In het rapport stelt de organisatie dat nu te weinig rekening wordt gehouden met de mens. Als aanbeveling geeft de organisatie aan direct bij kleinschalige boeren palmolie in te kopen, zodat traceerbaarheid ontstaat, boeren een goed loon krijgen en investeringen in duurzame productie gedaan kunnen worden.

Grote vraag

De totale omzet in de palmolie-industrie in 2020 wordt geschat op € 284 miljard. Palmolie wordt verwerkt in producten als koekjes, margarine en shampoo en de vraag zal de komende jaren alleen maar toenemen. Ook vanuit de biodieselindustrie is er grote vraag naar de plantaardige olie. In 2020 werd 23% van de wereldwijd beschikbare palmolie gebruikt voor de productie van biodiesel.

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel ingediend om bedrijven te verbieden om producten te verkopen op de Europese markt die verkregen zijn door middel van ontbossing. Het Europees Parlement stemde in met deze wet.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer