Solynta haalt € 21 miljoen op bij investeerders

22-07-2021 | |
Een hybride aardappel die uit zaad is gekweekt in de kas. - Foto: Solynta
Een hybride aardappel die uit zaad is gekweekt in de kas. - Foto: Solynta

Aardappelveredelingsbedrijf Solynta gaat het geld gebruiken voor de verdere ontwikkeling van hybride diploïde aardappelen voor diverse marktsegmenten.

Het Nederlandse aardappelveredelingsbedrijf Solynta heeft € 21 miljoen opgehaald bij investeerders. Het geld is afkomstig van diverse partijen, meldt het bedrijf. Solynta gaat het geld gebruiken voor de verdere ontwikkeling van hybride diploïde aardappelen voor diverse marktsegmenten. Daarnaast wil het bedrijf de vermarkting van de gekweekte aardappelrassen opschalen.

Eén van de geldverstrekkers is Innovation Industries. Die is onder de indruk van de vooruitgang die Solynta heeft geboekt, zegt partner Harm de Vries. “Solynta brengt een revolutie teweeg in de aardappelveredeling.”

Partner Yoav Hineman van Fortissimo Capital onderschrijft dat. “Solynta heeft met hun veredelingsprogramma de belangstelling gewekt van grote bedrijven in de aardappelsector.”

Markt voor uitgangsmateriaal goed voor $ 10 miljard

De aardappel is het vierde voedingsgewas ter wereld, na mais, tarwe en rijst.

De wereldwijde markt voor uitgangsmateriaal van aardappelen wordt geschat op $ 10 miljard. Solynta wil een plekje veroveren op deze markt. Daarom ontwikkelde het bedrijf in 2008 een eigen veredelingsprogramma, dat niet is gebaseerd op genetische modificatie maar op traditionele kruisingen.

Solynta kweekt aardappelen uit een diploïde kweekprogramma waarbij homozygote ouderlijnen worden ontwikkeld. Diploïde aardappelen hebben twee paar chromosomen. De gangbare veredeling werkt met tetraploïde aardappelen (vier paar chromosomen).

Minder complex

Het voordeel van diploïde aardappelen is dat bij kruisingen de overerving van eigenschappen minder complex is. Homozygoot wil zeggen dat via zelfbestuiving ouderlijnen worden gekweekt, waarbij de twee paar chromosomen identiek zijn. Dit maakt de overerving van eigenschappen veel voorspelbaarder. Daardoor kan de veredeling veel gerichter plaats vinden en kunnen sneller gewenste eigenschappen worden ingekruist in aardappelen.

Scepsis

In de aardappelveredeling bestond aanvankelijk veel scepsis over de werkwijze van Solynta. Diploïde aardappelen zouden te zwak zijn om ouderlijnen te kunnen opzetten voor de kruisingen. Solynta heeft inmiddels patent gekregen op de veredelingstechniek in de Verenigde Staten, Israël, Australië, Eurazië, Mexico, Zuid-Afrika en China. Het doet inmiddels veldproeven met de eigen ontwikkelde aardappelrassen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Rusland, India, Afrika en Europa.

Aardappelzaad

Op termijn wil Solynta aardappelzaad gaan leveren in plaats van pootaardappelen. Solynta ziet daar veel voordelen in. Zaad is veel minder ziektegevoelig dan knollen en is veel gemakkelijker te transporteren. Voor 1 hectare aardappelen heb je 25 gram zaad nodig, of 2.500 kilo aardappelen. Ook gaat de vermeerdering veel sneller. Na een half jaar heb je 5.000 zaden per plant. Na een jaar heb je 25 miljoen zaden. Bij vermeerdering uit knollen heb je na één groeiseizoen pas 10 knollen uit 1 knol.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer