Doorgaan naar artikel

Sombere vooruitzichten voor meeste Britse boeren

De Britse veehouders gaan over de hele linie een slechter jaar tegemoet dan 2020. Foto: Boerderij

De Britse veehouders gaan over de hele linie een slechter jaar tegemoet dan 2020. Foto: Boerderij

Vooruitzichten voor de Britse veehouder zijn somber. Corona, handelsverstoringen en grotere volatiliteit maken het leven moeilijk voor Britse boeren.

De Britse veehouders gaan over de hele linie een slechter jaar tegemoet dan 2020. De varkensprijzen blijven onder druk door een lagere binnenlandse vraag en minder export, rund- en kalfsvlees wordt eveneens minder geconsumeerd én geëxporteerd, lamsvlees gaat ook al minder naar het buitenland en de melkprijs zal niet of nauwelijks verbeteren door de aanhoudende onzekerheid op de markten. Dat is het beeld dat de Britse schappenkoepel AHDB schetst in haar halfjaarlijkse Outlook.

‘Een van de Moeilijkste Outlooks’

“Dit is een van de moeilijkste Outlooks die we ooit hebben samengesteld, gezien de enorme gevolgen van corona voor zowel de binnenlandse vraag als de economie op onze belangrijkste markten. Daar komen de verstoringen in de handel door brexit en de gevolgen die dat heeft op boerderijniveau dan nog bij. Hoewel de onzekerheid voortduurt, zijn er ook enkele zaken duidelijk geworden, zoals het behoud van de tarief- en quotavrije handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Ik ben er wel van overtuigd dat onze toekomst buiten de EU voor zowel kansen als concurrentie zal zorgen, maar dat het bovenal leidt tot toenemende blootstelling aan de wisselvalligheid van de markten”, zegt Phil Bicknell, directeur market intelligence bij AHDB.

Druk op varkensprijzen

In de varkenssector voorspelt het schap een verdere daling van de import. Dat komt door een naar schatting 4% hogere binnenlandse productie van 11,2 miljoen dieren in combinatie met een verdere daling van de vraag. Mocht de horeca tijdig weer opengaan, dan is dat toch niet voldoende om de verminderde vraag bij de consument op te vangen, denkt analist Felicity Rusk. Aan de andere kant kunnen de Britten naar schatting 7% minder exporteren door de problemen vanwege brexit en de zwakkere vraag uit China. “Door dat alles blijft de onzekerheid groot en zal de druk op de varkensprijzen ook aanhouden”, stelt Rusk.

Zuivelmarkt

De melkproductie lijkt in 2021 bescheiden hoger uit te komen, als de tekenen van de eerste weken niet bedriegen. AHDB Dairy gaat voorlopig uit van 12,59 miljard liter, wat slechts een half procent meer zou zijn dan in 2020. De binnenlandse markt kan naar verwachting tegen het eind van het jaar stabiliseren, mits de vaccinatie tegen corona volgens plan verloopt. Desalniettemin is in de eerste jaarhelft prijsdruk te verwachten, omdat de balans tussen vraag en aanbod nog altijd verstoord is. De export naar de EU zal problemen ondervinden door brexit, met name waar het gaat om bederfelijke zuivelproducten, voorspelt zuivelanalist Katherine Jack.

Lamsvlees

De schapen- en lamswereld, veruit de grootste in Europa, ziet de productie met 4% dalen naar 12,5 miljoen koppen. De invoer, met name uit Nieuw-Zeeland, neemt verder af, maar ook de export naar landen als Frankrijk kan een krimp vertonen. Toch kan het lage aanbod aan lamsvlees in de wereld de Britse schapenhouder wel enige prijssteun bieden. Het nieuwe ‘eigen’ Britse landbouwbeleid met drastische veranderingen in de door de boeren te ontvangen steun, zorgt echter ook voor deze sector voor onzekerheid.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin