Doorgaan naar artikel

Somberen of samen nieuwe wegen inslaan

In de agrarische sector komen wij niet veel verder dan wijzen naar elkaar, dromen van je eigen ‘veelal nostalgische’​ perfecte plaatje. - Foto: Ronald Hissink premium

In de agrarische sector komen wij niet veel verder dan wijzen naar elkaar, dromen van je eigen ‘veelal nostalgische’​ perfecte plaatje. - Foto: Ronald Hissink

Niet alleen de wereld is in verwarring. Ook in Nederland lopen we op allerlei wijzen tegen grenzen aan.

Een Schiphol dat is overspoeld, overvolle steden met Koningsdag; zomaar wat voorbeelden dat er meer dan ooit een beroep op ons als gemeenschap wordt gedaan om na te denken over nu verder.

iedereen zal water bij de wijn moeten doen

Hoe nu verder, dat vraagt veel van ons allen. De oplossingen zullen nooit perfect zijn en iedereen zal water bij de wijn moeten doen. Maar wanneer wij in Nederland verder willen zullen we uiteindelijk uit onze loopgraven moeten komen en in beweging komen.

Momenteel komen wij niet veel verder dan wijzen naar elkaar, dromen van je eigen ‘veelal nostalgische’​ perfecte plaatje en zo verzinken wij dieper en dieper in de loopgraven. Conflicten worden uiteindelijk alleen maar opgelost aan de onderhandelingstafel en door toegeven aan beide zijden. Hoe oneerlijk het soms ook voelt, helaas niet alles is perfect en eerlijk.

Somberheid en pessimisme in agrarische sector

In de agrarische sector bespeur ik veel somberheid en pessimisme. Uiteindelijk leidt dit zelfs tot cynisme, ik bespeur het bij mij zelf ook. Terecht denk ik, het lijkt erop dat we worden platgewalst door een cocktail van groene nostalgie en belangen in de ruimtelijke ordening. De media dient als de perfecte barkeeper die keer op keer de cocktail van nieuwe smaken voorziet. Wanneer gaat RTL4 nu eindelijk eens een positief verhaal over de landbouw publiceren, vraag je je wel eens af. Cynisme en somberheid is het gevolg, Caroline van der Plas moet het voor ons maar oplossen en verder zoeken ze het daar maar uit.

Ik denk graag en kansen en mogelijkheden. Wanneer ik bijvoorbeeld naar de melkveehouderij kijk, dan zie ik een goede toekomst. Zuivelproducten uit Nederland zijn wereldwijd populair, wie zijn ondernemerschap, vergunningen en vakmanschap op orde heeft voorzie ik een goed toekomst. De leden van zuivelorganisatie NZO zullen vechten om de melk de komende periode, rundvlees uit Nederland is zelfs voor de binnenlandse markt schaars. Ja, er zal een consolidatie plaatsvinden, niet iedereen zal in het model van de toekomst passen.

Je mag niet alleen maar van één kant beweging verwachten

Onze nostalgische gevoelens zullen we moeten onderdrukken en de oplossingen voor de toekomst zullen nooit als terecht en perfect worden ervaren. Maar als je deze opgave van ons als agrarische sector verwacht, wil ik ook een dringende oproep doen aan nostalgische groene brigades kom uit jullie diepe loopgraven. Je mag niet alleen maar van één kant beweging verwachten. De eerste actie mag zijn om collectief op te staan voor derogatie, derogatie is niet perfect wel een oplossing om samen verder te komen. Zo moeten we dat gaan doen in Nederland.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Henk Schoonvelde

Melkveehouder

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin