SP wil loonsverhoging voor supermarktpersoneel

27-01 | |
Foto: Patricia Rehe via ANP
Foto: Patricia Rehe via ANP

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat supermarktmedewerkers loonsverhoging verdienen.

Hij vraag minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om een moreel appèl te doen op werkgevers in de supermarktbranche. Van Dijk reageert op de cao-onderhandelingen bij supermarkten die zijn afgebroken. Het SP-Kamerlid wijst erop dat supermarkten door de coronacrisis in 2020 een recordomzet hebben geboekt van € 45 miljard, 11% meer dan in 2019. Van Dijk vindt dat deze cijfers een loonsverhoging rechtvaardigen voor de circa 300.000 supermarktmedewerkers, in lijn met de eis van de vakbonden.

Verhogen van het minimuloon met 10%

De SP-er vindt een (extra) loonsverhoging logisch vanwege de hoge werkdruk als gevolg van corona en omdat volgens hem ‘het geld tegen de plinten klotst’ in de supermarktbranche. Van Dijk pleit voor het verhogen van het minimuloon met 10% als een eerste stap richting € 14 per uur. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het verhogen van het minimumloon.

Actievoeren

De cao-onderhandelingen voor de supermarktbranche verlopen zeer moeizaam. Eind vorig jaar was FNV al begonnen met actievoeren. Medewerkers van een distributiecentrum voor Dekamarkt en Dirk van de Broek in Velsen legden toen het werk neer. Maar vanwege de lockdown schortte FNV de acties tijdelijk op.

De twee te onderhandelen cao’s in de supermarktbranche gelden voor 300.000 medewerkers. Het gaat zowel om winkelpersoneel als medewerkers van distributiecentra. Er zitten ook heel veel jongeren bij die voor hun bijbaan in de supermarkt werken.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.