Spaans bedrijf bouwt eerste kwekerij voor inktvissen

20-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het Spaanse voedingsbedrijf Nueva Pescanova gaat in Las Palmas op de Canarische Eilanden een kwekerij bouwen van inktvissen.

Het wordt de eerste kwekerij van inktvissen ter wereld. Nueva Pescanova wil inspelen op de groeiende vraag naar inktvis, meldt nieuwssite FoodIngredients. De plannen vergen een investering van $ 63 miljoen (€ 64 miljoen).

Inktvissen geen geschikte dieren

De Spaanse overheid heeft de plannen goedgekeurd. Milieuactivisten protesteren tegen de plannen. Zij vinden inktvissen geen geschikte dieren om in gevangenschap te houden. Dat gaat ten koste van hun welzijn. En de activisten vrezen dat veel wilde vis moet worden gevangen om de inktvissen te voeden.

7.000 hectare aan viskwekerijen

Nueva Pescanova is volgens FoodIngredients van plan om op de kwekerij jaarlijks 3.000 ton octopusvlees te produceren. Dat komt overeen met 300.000 octopussen per jaar die geslacht moeten worden. De Ocean Born Foundation stelt dat 3 kilo voer nodig is om 1 kilo octopusvlees te produceren. FoodIngredients vroeg Nueva Pescanova om een reactie op de kritiek, maar kreeg geen antwoord. Nueva Pescanova vist met ruim 60 schepen op de wereldzeeën en beheert 7.000 hectare aan viskwekerijen. De vis wordt verwerkt in 17 fabrieken in 10 landen.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer