Spaanse maisimport zet onverminderd voort

06-10 | |
Brazilië is de grootste leverancier van mais aan Spanje en andere EU-lidstaten. Foto: Canva
Brazilië is de grootste leverancier van mais aan Spanje en andere EU-lidstaten. Foto: Canva

De Spaanse import van korrelmais blijft onverminderd groot.

Inmiddels heeft het land sinds 1 juli al ruim 2,8 miljoen ton geïmporteerd, blijk tuit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. In de laatste week van september werd 364.000 ton mais geïmporteerd door de Spanjaarden. De grote import moet de tegenvallende eigen productie aanvullen om zo voldoende veevoer te kunnen produceren. De Spanjaarden zaaiden zelf een kleiner areaal met mais en zagen bovendien hun oogsten klein uitvallen als gevolg van de extreme droogte.

Met ruim 2,8 miljoen ton hebben de Spanjaarden een groot aandeel in de totale maisimport in de Europese Unie. De totale invoer is nu gestegen tot 7,37 miljoen ton. Vorig seizoen werd deze importhoeveelheid rond de jaarwisseling gehaald. De EU-import is vergeleken met een jaar geleden zo ongeveer verdubbeld.

Brazilië is grootste maisleverancier

Brazilië is de grootste leverancier van mais aan Spanje en andere EU-lidstaten. In totaal is er al uit 4,2 miljoen ton mais van Braziliaanse oorsprong ingevoerd sinds 1 juli. Oekraïne timmert ook flink aan de weg. Vanuit dit land is al meer dan 2,6 miljoen ton mais geleverd. Het aandeel van Oekraïne in de totale EU-maisimport bedraagt daarmee bijna 36%. In dezelfde periode van vorig seizoen importeerde de EU iets minder dan 800.000 ton uit Oekraïne. Samen nemen Brazilië en Oekraïne meer dan 90% van de maisaanvoer naar de EU voor hun rekening.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer