Skip to content

Spaanse tuinders voeren crisisberaad

Kassen in Almería. - Foto: Gerard Boonekamp.

Kassen in Almería. - Foto: Gerard Boonekamp.

Boerenorganisaties en afzetcoöperaties in de Zuid-Spaanse tuinbouwregio Almería hebben moeite de overheid te doordringen van de ernst van de crisis in deze sector.

De groente- en fruittelers zien al jaren dat Marokko in belang toeneemt op de Europese markt. Ondanks prijsdruk op de markt overschrijdt Marokko de importquota, zonder dat daarop wordt gehandhaafd, stellen de partijen.

Na tuinbouwprotesten eind november 2019 is nog weinig gebeurd met toezeggingen die zijn gedaan, constateren de Spaanse landbouworganisaties Asaja, COA en UPA en afzetorganisaties Coexphal en Ecohal.

De organisaties willen steun bij de oprichting van een marketingplatform en willen een vuist maken naar het illegaal omlabelen van Marokkaans naar Spaans product. Ook crisisbeheer staat hoog op de agenda.

Politieke steun

Het lukt de organisaties moeilijk om de boodschap over te brengen aan de landelijke landbouwcommissie van het parlement. De tuinbouwpartijen willen na het laatste overleg via provinciale politieke partijen de discussie op de landelijke agenda te krijgen. Het was de eerste keer dat de boeren- en afzetorganisaties samen optrokken in een manifestatie eind vorig jaar in Almería.

Bij de protesten in november in de Zuid-Spaanse regio was het seizoen nog maar net begonnen met extreem lage prijzen. Nu, in januari, is de prijsvorming nog niet echt verbeterd, laat Coexphal desgevraagd weten.

Paprika levert prijzen op van € 0,60 per kilo, terwijl dit het moment van het jaar is dat telers de beste uitgangspositie hebben op de EU-markt.

Warme winter en areaalkrimp

De Spaanse tomatenteelt krimpt ten faveure van de paprikateelt. Ondanks de krimp van circa 800 hectare bij tomaten is de prijsvorming niet goed. Het warme winterweer zorgt voor hoge volumes. Mogelijk dat een verlaging van de temperatuur komende week voor een lagere productie kan zorgen en hogere prijzen.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin