Doorgaan naar artikel

Spaanse varkensprijs blijft maar stijgen

Foto: Ronald Hissink

Foto: Ronald Hissink

Waar de varkensprijs in grote delen van Europa een pas op de plaats maakt, stijgt de Spaanse notering met grote sprongen.

In de Europese varkensprijsvergelijking van ISN stijgt de gemiddelde Spaanse notering deze week van € 1,860 naar € 1,923 per kilo geslacht gewicht. Daarmee benadert de varkensprijs in het vakantieland de notering van vorig jaar; die bedroeg toen in week 13 € 1,987 per kilo.

Spanje laat andere Europese landen ver achter zich. Italië kent met € 1,671 per kilo de een-na-hoogste varkensprijs, gevolgd door Denemarken dat gemiddeld op precies € 1,600 per kilo uit komt. De gecorrigeerde Nederlandse notering staat met € 1,502 per kilo ruim 42 cent lager.

Slachterijen vechten om beschikbare varkens

De hoge Spaanse prijs heeft meerdere oorzaken. Zo is de Spaanse slachtcapaciteit volgens ISN ruim groter dan het aanbod aan slachtrijpe varkens. In hun strijd om varkens te bemachtigen, bieden de slachterijen flink tegen elkaar op. Daarbij kunnen ze dat doen doordat de Spanje, meer dan welk ander Europees land ook, profiteert van de grote vraag uit China naar varkensvlees. De goede lijnen die Spaanse slachterijen met het Aziatische land hebben, maakten dat het land inmiddels toonaangevend is bij de export van varkensvlees vanuit de EU.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin