Skip to content

Spaanse wet: onverkocht voedsel doneren

Foto: Canva premium

Foto: Canva

In de wet staat dat supermarkten onverkocht voedsel moeten doneren.

Als de producten niet langer geschikt zijn voor menselijke consumptie moeten de bedrijven kijken of de producten gebruikt kunnen worden als bijvoeding voor dieren, compostering of biogas. Daarnaast wordt het verplicht dat supermarkten producten zoals groente en fruit verkopen die een mankement hebben in het uiterlijk. Een te kromme komkommer of een appel die niet rood genoeg is, zijn dan nog gewoon in het winkelschap te vinden.

Omzetten in nieuw product

De verkoop van producten die aan de datum zijn moet ook worden gestimuleerd. Dit kan door middel van een korting. Mochten er producten zijn die niet worden verkocht, moeten verkopers ook kijken of de producten omgezet kunnen worden in een nieuw product, zoals jam of sapjes. Wie voedsel niet doneert kan een boete van tussen de € 6.000 en € 150.000 verwachten.

Informatieve campagnes

Niet alleen retailers moeten hun steentje bijdragen, ook overheidsdiensten en de horeca worden geacht meer te doen om verspilling te voorkomen. Met informatieve campagnes moet de overheid de consument bewust maken van de grote hoeveelheid weggegooid voedsel. In restaurants moet aan klanten worden aangeboden om hun resterende maaltijd in te pakken om later thuis op te kunnen eten, een ‘doggy bag’.

Voedselverspilling halveren

Net als in Nederland gaat er in Spanje veel voedsel verloren. Gemiddeld gooit iedere Spanjaard 31 kilo aan goed voedsel weg. In totaal gaat het dan om 1,3 miljard kilo. In Nederland is dit ongeveer 34 kilo per persoon volgens het Voedingscentrum. De Spaanse wet moet bijdragen om de voedselverspilling per inwoner in 2030 te halveren. De wet moet nog wel worden aangenomen door het parlement.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin