Spanje fier aan kop op Chinese varkensvleesmarkt

10-03 | |
De Nederlandse varkensvleesexport naar China nam in 2019 een vlucht, maar afgelopen jaar stagneerde de exportgroei. Foto: ANP
De Nederlandse varkensvleesexport naar China nam in 2019 een vlucht, maar afgelopen jaar stagneerde de exportgroei. Foto: ANP

Van de toonaangevende varkensvleesproducerende landen in de Europese Unie profiteert Spanje het meest van de Chinese vleeshonger.

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat het Zuid-Europese land met afstand de grootste exporteur is van varkensvlees naar China. Tevens blijkt dat het land er afgelopen jaren het best in slaagde om zijn exportvolume te vergroten. Dit volume verdubbelde sinds 2018 elk jaar en kwam in 2020 uit om 1,34 miljoen ton.

Nederlandse export hapert

De Nederlandse varkensvleesexport naar China nam in 2019 een vlucht, maar afgelopen jaar stagneerde de exportgroei. Deze bleef in 2020 hangen op ruim 386.000 ton. Cijfermatig gezien doet Nederland het op de Chinese markt veel minder dan Spanje, dat elk jaar zijn exportvolume verdubbelt. Ook de Deense export naar China groeide in absolute zin veel harder in 2020 dan de Nederlandse export.

Duitsland lag tot 2020 op een solide tweede plaats achter Spanje, wat betreft de vleesexport naar China. Daar kwam afgelopen jaar de klad in. Sinds september 2020 zit er AVP onder wilde zwijnen in Duitsland en heeft China zijn grenzen gesloten voor Duits varkensvlees. Duitsland probeert overigens uit alle macht weer toegang te krijgen tot China.

Gros vertrekt ingevroren

Van de 3,21 miljoen ton varkensvlees dat de EU-landen afgelopen jaar naar China exporteerden, is twee derde ingevroren vlees, volgens de indeling die Europa hanteert. Het volume van slachterijbijproducten bedraagt 854.986 ton.

China is veruit de belangrijkste exportmarkt voor Europese varkensvleesproducten. In 2020 exporteerden de EU-landen gezamenlijk bijna 5,5 miljoen ton varkensvlees naar landen buiten de unie. Ruim 60% van dit volume ging naar China. China kampt sinds 2018 met Afrikaanse varkenspest en is zodoende sterk afhankelijk van varkenvleesimport.

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer