Spanje neemt relatief veel uien af

10-02 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Het valt op dat dit seizoen relatief veel uien naar Spanje zijn gegaan; 5.907 ton (week 27 2022 tot en met week 3 2023). De voorgaande twee seizoenen nam het land respectievelijk 4.358 ton en 5.531 ton uien af in dezelfde periode.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau. Vanuit Spanje komt vaker de vraag voor de maatsortering supers bij verschillende exporteurs binnen.

Er komen deze periode steeds meer Europese bestemmingen bij. Senegal is uit zicht en dat brengt het weekvolume uien die worden geëxporteerd tot onder 20.000 ton. De grootste volumes zijn die week naar Guinee en Groot-Brittannië gegaan, respectievelijk ontvingen ze 2.779 ton en 2.777 ton uien.

Meer Europese bestemmingen

Andere Europese landen die dit seizoen meer uien afnemen zijn België, Duitsland en Portugal. België heeft tot en met week 3 ruim 40.000 ton afgenomen. Dat is bijna het dubbele van wat vorig seizoen in dezelfde periode werd afgezet. Duitsland heeft bijna 14.500 ton uien ontvangen. Dat is zo’n 50% meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. En Portugal ontvangt meestal een paar honderd ton en zit dit seizoen tot dusver op bijna 1.500 ton.

In totaal zijn dit seizoen ruim 834.000 ton uien afgezet. Dat is zo’n 6% minder dan vorig seizoen tot en met week 3 is uitgevoerd. De meeste uien zijn tot dusver naar Senegal gegaan; 159.609 ton uien. Senegal heeft ruim 8% minder uien afgenomen dan in dezelfde periode vorig seizoen. Dat komt mede door het tijdelijke prijsplafond op importuien dat de Senegalese regering instelde om de eigen markt te beschermen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer