Skip to content

Spanje verbiedt plastic groente- en fruitverpakkingen

Plastic verpakkingen om groente en fruit is vanaf 2023 verboden in Spanje.

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Plastic verpakkingen om groente en fruit is vanaf 2023 verboden in Spanje, dat staat in een nog niet aangenomen wet.

Met deze maatregel wil het ministerie voor Ecologische Transitie (MPR) de hoeveelheid plasticvervuiling verminderen. De maatregel gaat gelden voor groente- en fruitverpakkingen voor producten die minder dan 1,5 kilo wegen. Een soortgelijke maatregel gaat volgend jaar gelden in Frankrijk. Voor producten die snel bederven, wordt in Spanje zeer waarschijnlijk een uitzondering gemaakt. Het verbod gaat gelden in alle supermarkten en speciaalzaken, dat meldt een bron van de Spaanse krant El País. Op dit moment verspilt Spanje 1,6 miljoen ton plastic verpakkingsmateriaal. Hiervan wordt de helft niet gerecycled, blijkt uit cijfers van het MPR.

Inhaalslag maken

De maatregel is onderdeel van een decreet. Een van de hoofddoelen hiervan is 100% van de verpakkingen recyclebaar maken en de verkoop van plastic drinkflesjes in 2030 met de helft te hebben verminderd. Hier is nog een flinke inhaalslag te maken, op dit moment wordt een kwart van alle plastic in Spanje hergebruikt.

Vorig jaar werd al een wet aangenomen om belasting te heffen op plastic verpakkingen. Er komt een heffing op het produceren, importeren en inkopen van niet gerecycled plastic. Dit gaat waarschijnlijk € 724 miljoen aan belastinggeld opleveren.

Onder Europees gemiddelde

Spanje is onderdeel van het European Plastics Pact, maar het land moet aan de slag om mee te komen met de rest. Op dit moment recyclet Spanje 8,7% minder plastic dan het Europese gemiddelde.

In 2020 exporteerde Spanje 975.000 ton vers groente en fruit naar Nederland.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin