Spanje verdubbelt export varkensvlees naar China

22-10-2020 | |
Varkensbedrijf in Spanje. Foto: Ronald Hissink
Varkensbedrijf in Spanje. Foto: Ronald Hissink

In de eerste helft van dit jaar exporteerde Spanje 107% meer varkensvlees naar China dan in dezelfde periode in 2019.

De Spaanse vleesbedrijven profiteren volop van het Chinese vleestekort, als gevolg van Afrikaanse varkenspest in dat land. De Spaanse uitvoer naar China bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar 539.627 ton. Deze hoeveelheid vlees vertegenwoordigde een waarde van € 1,19 miljoen. China is nu in volume de belangrijkste bestemming voor Spaans varkensvlees. Dat was voorheen buurland Frankrijk.

Verschuivingen bij de export

Miguel Ángel Higuera Pascual is directeur van de nationale bond van varkensvleesproducenten. Hij legt uit dat er sterke verschuivingen plaatshebben bij de exportbestemmingen van varkensvlees. De export binnen de EU is in de eerste helft van dit jaar 4,9% gezakt. De uitvoer naar niet EU-landen daarentegen is 41,8% gegroeid, met China aan kop. China nam de eerste helft van dit jaar 39,5% af van de totale Spaanse varkensvleesexport. Onder de streep groeide het volume van de Spaanse vleesexport 15,9% in de eerste helft van dit jaar. De waarde van de Spaanse export groeide 31,3% dit jaar.

Vleesketen kampt niet met corona

De Spaanse varkensvleesproductie en -verwerking heeft niet geleden onder corona, betoogt Higuera. “De Spaanse exportcapaciteit bleef gelijk omdat bedrijven het Covid 19-virus buiten de deuren wisten te houden”, aldus de directeur. De Spanjaarden geven tevens aan dat zij geen extra hygiëneprotocollen gebruiken sinds Afrikaanse varkenspest in Duitsland zit. De regels zijn al voldoende, volgens Hiquera. Tevens is onder varkenshouders en dierenartsen het bewustzijn versterkt van het belang van goede bioveiligheid en om alert te zijn op de diergezondheid.

Zuleta
Zhandra Zuleta Freelance redacteur PigProgress


Beheer