Spanje verlaagt btw op basisvoedsel naar 0%

28-12-2022 | |
Het schrappen van btw op onder andere groente en fruit is onderdeel van steunmaatregelen om burgers te compenseren voor de hoge inflatie. - Foto: Canva/fotoVoyager
Het schrappen van btw op onder andere groente en fruit is onderdeel van steunmaatregelen om burgers te compenseren voor de hoge inflatie. - Foto: Canva/fotoVoyager

De Spaanse regering verlaagt de btw op veel verkochte voedingsmiddelen zoals brood, melk, groente en fruit van 4% naar 0%.

Ook blijven belastingverlagingen op elektriciteit en gas, die eind dit jaar zouden aflopen, zes maanden langer van kracht. De maatregelen zijn onderdeel van steunmaatregelen om burgers te compenseren voor de hoge inflatie, die werd aangejaagd door de oorlog in Oekraïne.

Minister-president Pedro Sanchez kondigde ook directe financiële hulp voor 4,2 miljoen huishoudens met lage inkomens aan. Zij krijgen een eenmalige bonus van € 200. Een generieke korting op benzine en diesel eindigt per 1 januari wel, behalve voor wegvervoerders. Dit scheelt volgens schattingen van de regering € 6 miljard aan uitgaven.

Spanje trekt € 45 miljard uit vanwege sterke prijsstijgingen

De centrumlinkse regering van Sanchez heeft in totaal € 45 miljard toegezegd om de gevolgen van de sterke prijsstijgingen te verzachten, als het nieuwe steunpakket wordt meegerekend. In de officiële inflatiecijfers is dat terug te zien. Spanjaarden waren in november in doorsnee 6,4% duurder uit dan een jaar eerder, terwijl de inflatie in Spanje eerder nog bijna 11% bedroeg. Dat de inflatie nu afzwakt is vooral te danken aan de dalende energiekosten, maar voedingsmiddelen blijven hard in prijs stijgen.

Volgens Sanchez helpen de steunmaatregelen Spanje aan sterkere economische groei. De partijleider van de sociaaldemocratische PSOE rekent op een stijging van het bruto binnenlands product van ruim 5% in 2022. Dat is meer dan een eerdere schatting van de regering.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer