Skip to content

Spanje zonder voeding door staking van vrachtrijders

Spanje komt steeds meer zonder voeding en dranken te zitten door staking van vrachtrijders.

Een supermarkt in Madrid met veel lege schappen. Spanjaarden begonnen al snel met hamsteren van meel, pasta, eieren maar ook groente en fruit en diepvriesproducten. Foto: ANP premium

Een supermarkt in Madrid met veel lege schappen. Spanjaarden begonnen al snel met hamsteren van meel, pasta, eieren maar ook groente en fruit en diepvriesproducten. Foto: ANP

Spanje komt steeds meer zonder voeding en dranken te zitten door een nu al tien dagen durende staking van vrachtrijders tegen de hoge dieselprijzen.

Heineken, Danone en suikerbedrijf Azucarera behoren tot de bedrijven die waarschuwen dat ze fabrieken moeten stil leggen. De organisaties van de voedingsindustrie schatten dat de schade al is opgelopen tot € 600 miljoen. De staking is half maart begonnen onder zelfstandige vrachtrijders en kleine transportbedrijven. Vorige week hebben de drie grootste bonden in de transportsector zich aangesloten bij de actie.

Supermarkten waar je anders rustig je boodschappen kan gaan doen, zijn veranderd in een slagveld waar de gemoederen hoog oplopen

Spanjaarden begonnen al snel met hamsteren van meel, pasta, eieren maar ook groente en fruit en diepvriesproducten. Ook zonnebloemolie werd op grote schaal ingeslagen, mede door de berichten over tekorten door de oorlog in Oekraine. ‘Supermarkten waar je anders rustig je boodschappen kan gaan doen, zijn veranderd in een slagveld waar de gemoederen hoog oplopen’, schrijft dagblad El Pais. In de hoofdstad Madrid en in andere steden is koeienmelk niet meer te koop, maar zijn vaak nog wel voorraden alternatieve melk te vinden. “We leggen de weinige producten die we binnen krijgen zo snel mogelijk in het schap, maar de klanten halen het er meteen weer uit”, zegt een woordvoerder van Carrefour.

Brandstofsubsidie niet voldoende

De regering heeft begin deze week € 500 miljoen aan brandstofsubsidie aangeboden, maar dat is voor de vrachtrijders niet voldoende. De organisaties van voedingsbedrijven roepen in een brandbrief echter dat ‘er met de hoogst mogelijke urgentie een eind moet komen aan de staking’. “De levering van veel voedingsproducten komt steeds meer in gevaar en het voortbestaan van duizenden bedrijven wordt bedreigd. De schade voor de gehele voedingssector is opgelopen tot meer dan € 600 miljoen en 100.000 banen staan op het spel.” Volgens de organisaties lijdt alleen de groente- en fruitsector in Almería al € 10 miljoen schade per dag, omdat de producten niet worden afgevoerd. “Die bedragen komen dan bovenop de extra kosten waar de sector toch al mee geconfronteerd wordt.”

Danone en Heineken

Danone denkt zijn vier Spaanse fabrieken in de loop van deze week stop te moeten zetten: “Als er geen oplossing komt dan moet Danone de zeer drastische beslissing nemen om de verwerking van melk en daarmee het productieproces stil te moeten leggen, wat zich zal vertalen in een onderbreking van de levering aan de distributie.” Van Heineken komt de soortgelijke waarschuwing dat winkels, café’s en restaurants niet meer bevoorraad zullen worden ‘omdat de gewelddadige piketlijnen van stakers de normale operaties van ons bedrijf onmogelijk maken’. Heineken eist daarbij dat de ordediensten ingrijpen om het werkwillige chauffeurs mogelijk te maken in- of uit te rijden.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin