Spannende week voor de varkensmarkt

27-09 | |
De vleesverkopen liggen voor een groot deel van het varken nog op hetzelfde niveau als voorgaande weken. Behalve voor de schouders en de nekken. - Foto: Herbert Wiggerman
De vleesverkopen liggen voor een groot deel van het varken nog op hetzelfde niveau als voorgaande weken. Behalve voor de schouders en de nekken. - Foto: Herbert Wiggerman

Vanuit Nederland werd er met afgunst naar de hoge Duitse varkensprijs gekeken. Maar het fundament daaronder vertoont scheuren.

De varkensmarkt komt geleidelijk aan meer onder druk. Slachterijen zeggen alle zeilen te moeten bijzetten om de koers onveranderd te houden. De varkensprijs staat op een historisch hoog niveau en de afzet wordt lastiger. Op zich is dat niet verrassend; seizoensmatig is de varkensprijs in augustus het hoogst, maar daalt die door toenemend aanbod in de herfst naar een dieptepunt in januari.

Maar de vleesverkopen liggen voor een groot deel van het varken nog op hetzelfde niveau als voorgaande weken. Behalve voor de schouders en de nekken. De vleesverwerkende industrie doet het rustiger aan. Ze bestellen kleinere hoeveelheden, waardoor de prijsdruk wat oploopt.

Duitse vrije markt onderuit

Die prijsdruk is harder voelbaar in Duitsland. Daar steeg de varkensprijs in vijf weken tijd met € 0,25; van € 1,85 begin augustus naar € 2,10 per kilo geslacht gewicht in september. Ter vergelijk: de DCA Beursprijs 2.0 steeg tussen week 30 (€ 1,74) en vorige week (€ 1,96) € 0,22 en de Nederlandse slachterij-noteringen € 0,17 per kilo ex btw.

Maar bij een snelle prijsstijging is er ook altijd een groter afbreukrisico. De Duitse slachterijen klagen al enkele weken steen en been over de laatste verhogingen van een stuiver die zijn doorgevoerd. Ze vinden dat de noteringen verder zijn doorgestegen dan de markt kan dragen en zetten flinke druk om de prijs te verlagen. De grote Duitse slachterijen, ook de Duitse tak van Vion, betalen voor contractvarkens nog wel de officiële notering van € 2,10 per kilo, maar wie vrije varkens wil leveren krijgt niet meer dan € 2 per kilo.

Niets verkocht via Teleporc

Dat er grote druk op de Duitse prijs zit tekent zich ook af op internetbeurs Teleporc. Een onlineveiling waar vanuit de slachterijen nog wel eens smalend over gesproken wordt vanwege het beperkte aantal dieren dat er verhandeld wordt, maar het geeft de stemming in de markt wel goed weer. De veiling liep gesmeerd; aangeboden partijen gingen als warme broodjes over de toonbank. Tot twee weken geleden het aantal aangeboden dieren ineens opliep. Het aantal verkochte partijen nam af en ook de gemiddelde veilingprijs zette een daling in. De laatste twee veilingen is er geen varken meer verkocht. Wat maar aangeeft dat de druk op de vrije markt enorm is.

Ook in België hebben slachterijen de noteringen naar beneden bijgesteld. De notering van de Belgian Pork Group duikt daardoor weer onder de magische grens van € 2 per kilo: van € 2,02 naar € 1,97 per kilo.

Correctie, maar nog geen prijsval

De prijsval in België en de prijsdruk in Duitsland heeft vooralsnog in ons land nog weinig gevolgen voor de uitbetaalprijzen. De samenstellers van de DCA Beursprijs realiseren zich dat hun notering boven de slachterijnoteringen uit gestegen is. Echter de kleine correctie van € 0,01 naar € 1,95 per kilo ademt ook de verwachting dat de prijsval in Duitsland deze week mee zal vallen.

Dan is het aan slachterijen om te reageren. Een eerste indicatie is de lijn die Vion uitzet met zijn publicatie op maandag. Uit de stabiele notering op € 2,07 blijkt dat slachterijen zich nog niet gek laten maken door geruchten. Zij zijn niet meegestegen met de laatste plussen die in Duitsland werden geboekt. Dan is het ook niet aan hen om als eerste te verlagen, zo lijkt het. Ook als de Duitse notering deze week daadwerkelijk zou verlagen, lijkt de impact daardoor hier op korte termijn mee te vallen. Maar als het regent op de invloedrijke Duitse markt, is het wel de vraag hoe lang het duurt voor het hier in Nederland begint te druppen.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer