Spannende weken voor Nederlandse wijnproducenten

26-09-2021 | |
Nederlandse wijnproducenten
Simon Crone: “De aandacht voor Nederlandse wijnbouw groeit, mede door corona.” - Foto: Herbert Wiggerman

Het areaal druiven in Nederland is, na een flinke groei, de laatste jaren stabiel. Dat geldt niet voor de kwaliteit van de wijnen. Nederlandse wijnproducenten scoren hoog op Duitse keuringen. In gesprek met Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP). “Vijftien jaar geleden was het imago van onze wijnen matig. Dat beeld is duidelijk omgeslagen.”

De komende weken worden spannend voor de Nederlandse druiventelers. Door de uitzonderlijke weersomstandigheden dit teeltseizoen – koud, nat en weinig zon – is het de vraag of de druiven voldoende afrijpen om een goede kwaliteit wijn te maken. “We lopen in vergelijking met vorige jaren een tot twee weken achter”, zegt druiventeler Simon Crone. “Alles hangt af van de weersomstandigheden komende weken.”

De maatschappelijke waardering voor onze sector is groot. Daar kan ik echt van genieten.

2021 een uitzonderlijk jaar

Crone heeft in zijn eigen wijngaard metingen gedaan. De uitslag is wisselend. “In een van de drie percelen verwacht ik binnen twee weken de eerste rassen te kunnen oogsten. De druiven gaan daar in de goede richting. In een ander perceel lopen de druiven achter, in suiker en zuur. Dat kan nog goedkomen, de dertigdaagse weersverwachting is positief. Laat ik het zo zeggen: voor de Nederlandse wijnproducenten is 2021 een uitzonderlijk jaar, anders dan 2016 tot 2020.”

Met 2.400 flessen per jaar een kleine druiventeler

Simon Crone (78) is druiventeler en wijnmaker in Elst (U.). Hij is ook voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten. Zijn druivenpercelen liggen op de zuidflank van de Utrechtse Heuvelrug. In vroeger tijden werd op zijn grond tabak geteeld, nu dus druiven. Crone is met pensioen en samen met familieleden runt hij zijn wijnbedrijf. Met een areaal van 0,5 hectare en een productie van gemiddeld 2.400 flessen per jaar is hij een kleine druiventeler.

De wijnbouw in Nederland maakt sinds de eeuwwisseling een forse groei door. Crone was in 1997 een van de nieuwkomers in de sector. “Net als veel anderen leek me druiven telen en zelf wijn maken geweldig. Dat is het ook. Bovendien heb ik een aaibaar beroep, vrijwel iedereen vindt het geweldig wat wij doen. De maatschappelijke waardering voor onze sector is groot. Daar kan ik echt van genieten.”

Het telen van druiven vraagt veel arbeid, nieuwkomers verkijken zich daar soms op

150 wijngaarden goed voor 260 hectare

De laatste jaren is de groei beperkt, er vallen er af en er komen er bij, het laatste vooral de afgelopen jaren. Op dit moment zijn er rond 150 wijngaarden met een totaal areaal van ongeveer 260 hectare en een gemiddelde jaarproductie van rond de 1 miljoen flessen. Naast een aantal grotere bedrijven zijn er veel kleinere telers. Crone: “Het telen van druiven vraagt veel arbeid, nieuwkomers verkijken zich daar soms op en stoppen er dan na een aantal jaar weleens mee. Toch zijn er elk jaar weer ondernemers die beginnen, ook boeren die zo hun bedrijf verbreden.”

Nederlandse wijnen in toprestaurants

Terwijl het areaal stabiel tot licht stijgend is, neemt de kwaliteit van de wijn toe. “De Nederlandse wijn is van ver gekomen, maar nu is de gemiddelde kwaliteit vergelijkbaar met die in Duitsland en Frankrijk. De Nederlandse wijnmakers scoren hoog bij belangrijke Duitse wijnkeuringen; ze komen vaak met een gouden of zilveren medaille naar huis. In veel toprestaurants staan inmiddels Nederlandse wijnen op de kaart. Vijftien jaar geleden was het imago van onze wijnen matig, om niet te zeggen slecht. Dat is nu totaal anders. Bij veel consumenten is onze wijn populair.”

Corona stimuleerde verkoop aan particulieren

Veel Nederlandse wijnproducenten halen een deel van hun inkomen uit agrotoerisme. Vanwege de coronamaatregelen gingen de bedrijven voor bezoekers lange tijd op slot. Crone: “Ook de afzet naar de horeca kreeg een enorme klap. Daar staat tegenover dat de verkoop aan particulieren via winkels, websites en uit de wijngaard groeide. En die afzet blijft waarschijnlijk. Economisch gezien heeft corona voor ons niet slecht uitgepakt.”

Zorgen over gewasbeschermingsmiddelen

Dat neemt niet weg dat de sector ook zorgen heeft. “Het pakket gewasbeschermingsmiddelen waar wij over kunnen beschikken, wordt steeds verder uitgekleed. Dat levert vroeg of laat problemen op bij de bestrijding van schimmelziekten zoals valse meeldauw en phytophthora. Dit onderwerp staat bij onze brancheorganisatie bovenaan de prioriteitenlijst.”

Als druiventeler maakt hij zich minder zorgen over de klimaatverandering. De gemiddelde temperatuur stijgt en ook het aantal zonuren neemt toe. Daar staat tegenover dat er meer droge perioden gaan voorkomen en dat de regenval onregelmatiger wordt. “De uitkomst van de optelsom van voor- en nadelen zal per gebied verschillen, maar grosso modo is de Nederlandse wijnbouw gebaat bij de klimaatverandering.”

Lees ook: Nederlandse wijnboeren doen het steeds beter

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur
Meer over


Beheer