Doorgaan naar artikel

Spanning blijft vol op aardappelmarkt staan

Het gros van het pootwerk is gedaan. Het weer is minder wisselvallig en de temperaturen lijken de komende week op te lopen. - Foto: Peter Roek premium

Het gros van het pootwerk is gedaan. Het weer is minder wisselvallig en de temperaturen lijken de komende week op te lopen. - Foto: Peter Roek

De laatste weken van dit aardappelseizoen zijn kritisch en het blijft spannend omdat er niet genoeg aardappelen beschikbaar zijn. De aardappelen zijn een paar weken later de grond in gekomen dan normaal.

De bodemtemperatuur was wel goed, dat is dan weer gunstig. Het is afwachten hoeveel impact dat gaat hebben. De omschakeling van de vroege aardappelen naar de hoofdoogst gaat spannend zijn. Alles is afhankelijk van hoe de aardappelen groeien.

Fritesfabrikanten houden voorraden tegen het licht

Fritesfabrikanten zullen hun voorraden heel goed tegen het licht gaan houden en scherp op de wind zeilen met betrekking tot voorraadbeheer. Sommige verwerkers zullen een zomerstop heroverwegen of gas terugnemen, mocht blijken dat een tekort aan aardappelen ontstaat. Als meerdere fabrieken minder aardappelen vragen, dan kan het gevraagde volume ook ineens sterk teruglopen. Voor nu wordt er in ieder geval volop gedraaid in de fabrieken en de spanning is voelbaar op de markt.

Kan aardappelprijs hoger?

Er zijn verkopers die op de aardappelen blijven zitten en wachten tot de prijzen nog verder stijgen. De behoefte naar aardappelen is groter dan wat de aardappel uiteindelijk kost. De vraag is of de aardappelprijs nog hoger kan. De meeste aardappelen gaan rond € 45 per 100 kilo weg. En verwerkers die hoog zitten, betalen € 50.

Noteringen

PotatoNL verhoogde maandag 22 mei de fritesgeschikte aardappelnotering voor verwerking binnen Nederland, België en Duitsland met € 5 naar € 44 tot € 50 per 100 kilo (categorie 1). Voor Fontanes is fors meer betaald, waardoor de bovenkant van de categorie 1 notering zo hard steeg. De handel in Innovators was niet groot.

Voor de categorie 2-notering wordt € 1,50 genoteerd op € 47 tot € 53. Er is meer betaald en de vraag is wat dit seizoen het prijsplafond gaat zijn.

Telers zijn druk

De achterstand op het land kan eindelijk worden weggewerkt, maar veel werk valt samen, waardoor telers druk zijn. Het gros van het pootwerk is in ieder geval gedaan. Het weer is minder wisselvallig en temperaturen lijken de komende week in West-Europese landen geleidelijk op te lopen.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin