Skip to content

Speculanten beheersen suikermarkt

Updated on:
Akkerbouw
Achtergrond
Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

De suikerprijs kans sterk schommelen op de termijnmarkt. Speculatie speelt een grote rol in prijsveranderingen.

De termijnmarkt voor suiker wordt beheerst door speculanten. Dat versterkt de prijsschommelingen. Dat is nadelig voor kopers en verkopers van suiker, die de termijnmarkt gebruiken om hun marktrisico’s af te dekken. Speculanten kopen of verkopen zelf geen suiker, en gebruiken de termijnmarkt louter en alleen om geld te verdienen aan de handel in contracten.

Veel last van lage suikerprijs

Directievoorzitter Albert Markusse van bietentelerscoöperatie Cosun maakte eind vorige week bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers een opmerking over de suikertermijnmarkt. Het Cosun-dochterbedrijf Suiker Unie heeft veel last van de lage suikerprijs. Volgens Markusse heeft Cosun daardoor financieel gezien twee moeilijke jaren achter de rug. Cosun presenteerde over 2019 een nettoresultaat van € 20 miljoen, het één na laagste in zeker 15 jaar. In 2018 hield de bietentelerscoöperatie slechts € 1 miljoen over onder de streep. Dat was het laagste nettoresultaat ooit voor Cosun. Volgens Markusse speelt speculatie een grote rol bij de prijsvorming op de termijnmarkten voor suiker. “Speculanten gebruiken allemaal dezelfde software voor het kopen en verkopen van termijncontracten. Daardoor versterken ze de prijsbewegingen naar onderen en naar boven.”

Winst voor speculanten

Speculanten maken winst met hun handel, anders zouden ze niet zo actief zijn op de agrarische termijnmarkten. Volgens Markusse wordt die rekening betaald door de bedrijven die suiker produceren of verwerken en hun risico’s afdekken op de termijnmarkt. “En er zijn natuurlijk ook speculanten die een verlies incasseren omdat ze verkeerd hebben gegokt.”

Suikertermijnmarkt in Londen

Hoe waar de woorden van Markusse zijn, bleek vorige week op de suikertermijnmarkt in Londen. Er werd veel gehandeld in het suikercontract voor levering in maart 2020, omdat de vervaldatum in zicht kwam. Uiterlijk op de vervaldatum moeten de verkoop- en koopposities financieel zijn afgewikkeld. Daarna is geen handel meer mogelijk in het contract.

Sterke prijsschommelingen

Vorige week maandag sloot het suikercontract voor maart 2020 in Londen op $ 429,90. Dinsdag kwam daar ruim € 7 bij en woensdag werd zelfs een sterke stijging genoteerd van $ 14 naar € 451. Om vervolgens op donderdag weer in elkaar te storten naar $ 425,90 en vrijdag nog eens een duikeling naar $ 407,20. Dat betekent dat de suikerprijs op de termijnmarkt in slechts 2 dagen met 5% steeg om daarna in 2 dagen weer met bijna 10% omlaag te duikelen. Dergelijke sterke prijsschommelingen in zo’n korte tijd hebben natuurlijk niks te maken met de reële suikermarkt. Want er is niet ineens meer of minder suiker beschikbaar. De termijnmarkt heeft een eigen prijs-dynamiek, waar speculatie een grote rol in speelt.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin