Speculaties overname BRF voorkomen verdere koersdaling

Foto: ANP
Foto: ANP

De beurskoers van het Braziliaanse vleesconcern BRF daalde afgelopen twee weken met 14%. De aandelenwaarde kwam niet nog lager uit doordat de aandelenwaarde afgelopen week weer wat omhoog werd bijgetrokken.

Die opwaartse beweging kwam door speculaties over een overname van het bedrijf door het eveneens Braziliaanse vleesconcern Marfrig. De Braziliaanse zakenman Abilio Diniz verkocht zijn BRF-aandelen, die goed waren voor 3,8% van alle BRF-aandelen, vorige week aan Marfrig. Door deze deal kwam de molen aan speculaties over een volledige overname door Marfrig weer op gang. Marfrig heeft nu namelijk 33,2% van de aandelen in BRF in handen. Eerder dit jaar kocht het bedrijf al een kwart van de aandelen van BRF. Toen zei Marfrig zich te beperken tot passief beheer en geen actieve rol te willen innemen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Nu het eigenaarsschap op 33,2% ligt, komt een mogelijke overname echter dichterbij. Het belang ligt namelijk 0,1% onder het niveau waarbij een aandeelhouder een overnamebod aan alle aandeelhouders kan doen. Ook in de overeenkomst tussen zakenman Diniz en Marfrig voor de koop van de aandelen wordt rekening gehouden met een overname van BRF. Al met al was deze mogelijke overname voor analisten een reden om het advies voor BRF-aandelen positief bij te stellen.

Laagste aandelenwaarde Oatly

Havermelkproducent Oatly heeft sinds zijn beursgang in mei van dit jaar zijn laagste aandelenwaarde bereikt. De koers daalde afgelopen twee weken met 11,2% en bleef afgelopen vrijdag 29 oktober steken op een waarde van $ 12,89. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de piek in juni. Er is onder andere onzekerheid over de positie van Oatly in een drukker wordend plantaardige-zuivelschap en over de capaciteit van het bedrijf. Over twee weken presenteert de producent zijn kwartaalcijfers, die voor veel beleggers duidelijkheid zullen geven over het presteren van Oatly.

Koers handelshuis Bunge stijgt hard

De hoogste koersstijging was voor handelshuis Bunge. De aandeelwaarde nam toe met 8,2%. Daarmee kwam de waarde op het hoogste punt in dertien jaar. Het Amerikaanse concern boekte afgelopen kwartaal resultaten die beter waren dan analisten hadden verwacht én verhoogde zijn verwachtingen voor het gehele jaar. Het bedrijf profiteert van goede marges in de handel en verwerking van agrarische grondstoffen. Ingrediënten voor een grote vraag naar Bunge-aandelen.

Al met al steeg de Food&Agribusiness-index met 1,3% in twee weken. Daarmee laten de index van de koersen van de food- en agribedrijven dezelfde ontwikkeling zien als de AEX-index, die ook met 1,3% steeg.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer overBeheer