Spelend leren vreten gunstig voor gespeende big

Door spelenderwijs met voer om te leren gaan vreten biggen eerder en meer bijvoer en verloopt het spenen gemakkelijker.

Dit stelt Anouschka Middelkoop in haar promotie-onderzoek aan de Wageningen Universiteit, waarbij ze naar de relatie tussen voeropname in de zoogperiode en het spenen keek. Door zogende biggen spelenderwijs kennis te laten maken met vast voer ontwikkelen de darmen en de darmbacteriën zich beter en hebben biggen uiteindelijk minder last van speenstress omdat ze al goed bekend zijn met vast voer.

Vier manieren voerverstrekking getest

In haar onderzoek testte Middelkoop vier manieren van voerverstrekking waarbij het exploratiegedrag van biggen wordt gestimuleerd. Een standaard voerbak, verrijkt met speelmateriaal, lokt speelgedrag uit, maar biggen nemen er niet meer voer uit op. Wel bleek dat de biggen na het spenen wel beter vraten dan de controlegroep, minder afwijkend gedrag vertoonden en minder last van diarree hadden.

Verschillende soorten voer

Daarnaast kreeg een testgroep biggen verschillende soorten voer tot hun beschikking: gewone brok, honingringetjes, selderij en doppinda’s. Bij deze groep viel op dat alle biggen met het voer bezig waren en door het spelen met hun voer ook meer opnamen, namelijk 1.262 gram per big tegen 260 gram per big in de controlegroep die alleen brok kreeg. Alleen vertoonden twee groepen nauwelijks verschil in het gewicht na spenen en overgang op het normale voer.

Effect lagere melkopname

In het tweede deel van het onderzoek werd het effect van een lagere melkopname bij de zeug onderzocht. Biggen die minder melk op kunnen nemen, vreten eerder en meer bij, maar hebben uiteindelijk een lager speengewicht: 5,9 kg tegen 6,7 kg bij biggen die volop melk konden drinken. Opvallend was dat de biggen die minder melk kregen het na het spenen beter deden, ze vraten meer voer en vertoonden minder staartbijtgedrag.

Groeiachterstand inlopen

De hogere voeropname van biggen die minder melk kregen zorgt ervoor dat deze biggen uiteindelijk vrijwel net zo zwaar waren dan de controlegroep. Biggen die minder melk krijgen kunnen met goede bijvoeding tijdens de zoogperiode en na het spenen hun groeiachterstand dus inlopen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.