Spil crisis fipronil-eieren minstens jaar cel in

04-06-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De spil van de fipronil-crisis van vier jaar geleden in Nederland en België moet minstens een jaar de gevangenis in.

De Belg Patrick R. was de leverancier van onder meer het Nederlandse ChickFriend, dat kippenboeren een fipronil-houdend middel tegen bloedluis leverde.

De 49-jarige R. is vrijdag 4 juni door de rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk. Hij voegde het verboden fipronil toe aan een bestrijdingsmiddel tegen bloedluis, een hardnekkige plaag voor veel legkippen. Nederlandse bedrijfjes leverden het vervolgens aan tal van pluimveehouders. Eieren bleken daardoor met fipronil vervuild. Miljoenen eieren en kippen moesten worden vernietigd.

R. kreeg drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk. Twee van zijn kompanen werden veroordeeld tot lagere gevangenisstraffen en boetes, waarvan ook het grootste deel voorwaardelijk. Het drietal moet minstens €14,8 miljoen schadevergoeding betalen aan gedupeerden en aan de Belgische toezichthouder. Het wordt moeilijk om die op te brengen. R.’s bedrijf Poultry-Vision is failliet.

Twee maanden geleden kregen de Nederlandse eigenaars van ChickFriend en ChickClean in Nederland al een jaar gevangenisstraf. De bedrijven zijn sinds het voedselschandaal, dat Nederland heel de zomer van 2017 bezighield, opgedoekt.

Lees meer over fipronil

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer